Magiskt, Mickelson
Phil Mickelson gav Tiger Woods en rejäl lektion sista dagen på Pebble Beach. Foto: Getty Images

Magiskt, Mickelson

Phil Mickelson behövde sex hål för att slå knock på Tiger Woods och alla övriga motståndare. Efter en bländande uppvisning innehållande 64 slag tog 41-åringen sin fjärde Pebble Beach Pro-Am-titel och sin 40:e seger totalt på PGA Tour.

Phil Mickelson startade finalvarvet sex slag från ledningen och två efter en formstark Tiger Woods. Efter sex spelade hål hade Mickelson gjort tre birdies och en eagle. Redan då hade han skaffat sig en ledning som han sedan aldrig släppte.

Finalvarvet bar en stor mästares signum. Det var kyligt i luften och pinnarna var elakt placerade men ingenting bekom Phil Mickelson. Han gjorde sex birdies och en eagle för en 64:a, veckans klart bästa rond på den fruktade kustbanan. Bara vid två tillfällen var han lite illa ute – vid båda dessa tillfällen räddade han par genom att sänka åttametersputtar.

- Det känns fantastiskt just nu. Jag visste att mitt spel fanns där men efter att ha kommit ut de första veckorna och gjort några förfärliga scorer började jag tvivla. Att nu kunna gå ut och spela som jag gjorde under de sista 18 hålen här idag betyder oerhört mycket för mig, sa Mickelson.

- Och få göra det just på Pebble Beach, en favoritbana där min farfar gick caddie för många år sedan... bättre kan det inte bli. 

Segern innebar att Phil Mickelson blev den nionde spelare som lyckats nå 40 segrar på PGA Tour.

Tiger Woods, som gick i den spektakulära näst sista bollen tillsammans med sin gamle rival, hade stora segerförhoppningar efter sitt fina spel i lördags. Men Tiger hade en eländig dag (75) och spelade i praktiken bort sina chanser när han missade korta parputtar på hålen 7, 8 och 9. Det skulle bli fler oförklarliga missar från under metern på hemvägen. Tiger föll till delad 15:e plats, slagen med nio av Mickelson.  

- Egentligen spelade jag inte så dåligt som resultatet indikerar. Men min puttning var bedrövlig. Lika bra som kände mig på greenerna igår, lika dålig kände jag mig i dag. Hur jag än försökte så blev det fel, kommenterade Tiger, som typiskt nog avslutade ronden med en treputt (för par).

Charlie Wi, som var ensam ledare inför slutronden, började med ett treputta från en meter på första hålet. Koreanen har aldrig vunnit på PGA Tour och var tydligt tagen av stundens allvar. Efter sin klena start – han tappade på de sex första hålen nio slag till Phil Mickelson! – repade han sig mot slutet. Wi avslutade dagen med tre snygga birdies för en 72:a och säkrade på så sätt en ensam andraplats.

Jonas Blixt, den ende svensken som fanns med sista dagen, gick slutvarvet på 75 och landade på delad 40:e plats.  

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!