Skaftö GK i Bohuslän har utsetts till Årets Juniorvänligaste anläggningen 2011. Foto: Skaftö GK

Följa

Skaftö – årets juniorklubb

På lilla Skaftö finns spelare som Thomas Björn, Barry Lane och Joel Sjöholm. Nu har klubben utsetts till Årets Juniorvänligaste golfanläggning 2011.

Text: CM Hellsten • 2012-02-01 Uppdaterad 2012-02-01

Det är Svenska Golfförbundets Ungdomsråd som har utsett klubben. Så här lyder deras motivering:
“Skaftö Golfklubb har genom sin unika satsning på barn och ungdomar nått framgångar både på bredd och elit. De har med ett målmedvetet och föredömligt arbete nått de allra flesta barn och ungdomar som är boende på Skaftö genom alla skolor. Denna satsning är väl förankrad i hela golfklubben och genom entusiastiska tränare och ideella har ungdomarna inte bara provat på golf utan fortsatt att spela.”

Utmärkelsen delas ut i samband med förbundsmiddagen 20 april på Elite Hotel Marina Tower i Stockholm. Förutom äran får klubben också en check på 10 000 kronor. Det var på onsdagsmorgonen som Skaftös tränare Mikael Kinhult blev uppringd av SGF och informerades om nyheten.
– Jättekul. Det här är en stor ära för alla som har varit med och bidragit till vår juniorverksamhet, säger Mikael Kinhult.

Vad betyder en sådan här utmärkelse?
– Att de som jobbar ideellt och professionellt i klubben kommer att stärkas i sitt arbete, att man känner att man gör något bra och det blir roligare att lägga kraft och energi på det här.  Kanske kan det till och med locka till sig fler ideella föräldrar som kan och vill vara med och stötta verksamheten.

Vad är det som just ni gör så bra?
– Vår verksamhet sticker faktiskt inte ut speciellt mycket, vi har träning året runt precis som många andra klubbar. Det som kanske skiljer oss åt är att vi har en stark förankring i skolan. Det här är en liten ö med bara 1 400 invånare. I vår lilla skola, som är från förskoleklass till årskurs 6, så är det bara 75 barn. De flesta klubbarna i landet har ett betydligt större underlag att plocka juniorer ifrån. Men vi samarbetar oerhört tajt med skolan, de är ofta här och klubben låter skolungdomarna gå ut på banan och spela. De senaste femton åren har 80 procent av alla elever spelat golf.

Skaftö GK ligger i Fiskebäckskil i den bohusländska skärgården några mil utanför Uddevalla. Ett bevis på att klubben bedriver en lyckad ungdomsverksamhet var att Marcus Gran förra sommaren kvalade in till Nordea Masters på Bro Hof.
Som 16-åring.
I sin debut på European Tour noterade han ronderna 73-76 (+5) på tuffa Stadium Course.

I Skaftös elitlag ingår bland annat proffset Joel Sjöholm och den förre Ryder Cup-spelaren Barry Lane, britten som vunnit fem gånger på European Tour. Dessutom brukar danske stjärnan Thomas Björn träna på Skaftö GK.
– Barry Lane och Thomas Björn är gifta med svenskor som har koppling till trakten och de har sommarhus på ön medan Joel Sjöholm är uppvuxen här. I förra veckan hade vi en session med Barry Lane som satt med ungdomarna i över två timmar och berättade om sin karriär och svarade på frågor. Han är en extremt bra mentor. Det betyder en hel del att ha sådana namn på klubben, framför allt för ungdomarna som ingår i satsningen Team Skaftö där Marcus Gran finns med. Klubben har i dag sex spelare som har varit med i landslagssammanhang.


Text: CM Hellsten • 2012-02-01
FöljaNyheter
Scroll to Top