Proffstour förbjuder rökning
Miguel Angel Jiménez är storrökare och skulle därmed få svårt att spela på Alps Tour. Foto: Getty Images

Proffstour förbjuder rökning

Nu är det färdigpuffat för rökarna på Alps Tour. Som första proffstour i världen förbjuder man användningen av tobak. "Golf är en OS-gren inom kort och Alps Tour vill vara en förebild", skriver touren.

Vi ser stjärnor som Miguel Angel Jiménez och Darren Clarke göra det varje vecka och vi har sett vår egen Jesper Parnevik göra det på den 18:e greenen i samband med segrar.

Tur för dem att de inte spelar på Alps Tour.

För där är det nämligen färdigpuffat för spelarna.

Den central- och sydyeuropeiska motsvarigheten till Nordea Tour har fattat det radikala beslutet att förbjuda all rökning eller tuggtobak för både spelare och caddies under alla speltillfällen på touren.
"Golf är en OS-gren inom kort och Alps Tour vill vara en förebild", skriver Alps Tour på sin hemsida. Förbudet gäller självklart också under ronderna, men också på övningsområdena. Därför kommer man att upprätta rökrutor för den som vill ta sig ett bloss.

Det fattade beslutet träder i kraft från och med premiärtävlingen i Portugal om några veckor och den som bryter mot regelverket kommer att bötfällas.

På svenska Nordea Tour har eventuella tobaksförbud inte diskuterats tidigare.

- Nja, spontant känns det inte som något stort problem på vår tour så det är inget vi har pratat om faktiskt, säger Louise Permenlin, vd för Nordea Tour.

Men om det inte är något stort problem kan man väl lika gärna förbjuda det?
- Så kanske man kan se det, men det känns onödigt att införa ett regelverk mot saken om man inte betraktar det som ett problem.

Däremot tror Permelin att Alps Tours beslut kommer att skapa debatt i Golfeuropa.

- Vi lär säkert ta upp frågan inom Nordiska Ligan under våra närmaste möten. Sedan kan jag tänka mig att det kommer upp när undertourerna träffar European Tour inför säsongen, säger Louise Permelin.

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!