Han gjorde det 2011. I helgen repriserade regerande mästaren Louis Oosthuizen sin bedrift – och vann Africa Open igen. Foto: Getty Images

Följa

Mästarens uppvisning

Nej, det blev inte tionde gången gillt för Tjaart Van der Walt. Istället fick den regerande mästaren sista ordet inför hemmapubliken. Louis Oosthuizen vann Africa Open – på ett slutresultat som delvis går till historien.

Text: Henrik Lenngren • 2012-01-08 Uppdaterad 2012-01-08

Africa Open

Datum: 5-8 januari

Spelplats: East London GC, Buffalo City, Sydafrika

Prissumma: 1 000 000 Euro

Titelförsvarare: Louis Oosthuizen (-16)

Slutställning

Hedblom är tillbaka (Artikel inför tävlingen)

72:a för Hedblom i comebacken (Artikel efter torsdagens rond)

Carlsson klättrade (Artikel efter fredagens rond)

Oosthuizen mot ny titel (Artikel efter lördagens rond)

Bild 1114920

Svenska resultat

10) Magnus A Carlsson, -17

Pelle Edberg, Joel Sjöholm, Steven Jeppesen, Peter Hedblom, Mikael Lundberg och Peter Gustafsson missade cutten.

För tjugoåtta år sedan förnedrades den schweiziska alpbanan Crans sur-Sierre av Jerry Anderson. Kanadensaren gick runt de fyra ronderna på -27 och innehar sedan 2003 andraplatsen i European Tours historiska rekordbok över bästa slutresultat.

Nu har Jerry Anderson fått sällskap i boken.

Men låt oss ta det från början.

Att Africa Open skulle bli en sydafrikansk uppgörelse stod klart rätt tidigt. Under helgens två dagar verkade det som om Louis Oosthuizen, Tjaart Van der Walt och Retief Goosen hade ensamrätt som aktörer i ledarbollen.

Publiken runt repen på East London GC, en par 73-bana med impalor i närområdet och med Indiska Oceanen som granne, kunde knappast tänka sig en bättre regisserad utgång på tävlingen: tre hemmahopp som tampades om titeln.

Under slutronden utvecklades efterhand triangeldramat till att bli en duell. Tvåfaldige US Open-vinnaren Retief Goosen, som vanligt stoisk lugn och med mörka solglasögon, fortsatte visserligen att producera birdies, men kunde inte riktigt hota tätduon.

Istället formades söndagen till att bli en kamp mellan stjärnan Oosthuizen och doldisen Van der Wart. Den senare är proffs sedan 16 år tillbaka och har under tiden snuddat på segern i flera olika världsdelar – men aldrig nått ända fram.

Det visade sig att han får fortsätta vänta på sin första seger.

The Open-mästaren Louis Oosthuizen inledde visserligen lite svajigt men omvandlade erfarenhet till makt när han avgjorde Africa Open på den 17:e greenen.

När Van der Wart stod för två sällsynta misstag: först med en chip, sedan med sin vita puttar – tog Oosthuizen plats i förarsätet med en birdie. Vips skilde det två slag inför avslutningshålet – en marginal som höll hela vägen.

I golfens skilda världar fick Van der Walt inkassera sin tionde andraplats i proffskarriären, samtidigt som Oosthuizen firade att han kunde försvara sin titel på East London GC.

– Jag minns när jag som amatör följde Tjaart på touren, så det var roligt att se honom leva upp till sitt potential idag. Han spelade verkligen bra. Han är för säker och stabil för att sabba till det för sig. Vi hade en riktig fajt idag, sa en lycklig Oosthuizen efteråt.

Offensivt lagde Oosthuizen presenterade rondfacitet 69-62-67-67 för -27 totalt. Resultatet förde upp honom till delad andra plats på den lista som innehåller European Tours lägsta slutresultat genom tiderna.

Bara Ernie Els är “värre”. Hans 29 under par i Johnnie Walker Classic 2003 fungerar fortfarande som rekord.

Carlsson delad tia

Ur blågult perspektiv var Magnus A Carlsson ensam svensk om att få spela över helgen. Frösåkers bidrag till European Tour visade stabilitet veckan igenom och delade till slut tiondeplatsen på -17. Han avrundade sitt dagsverke med en 70-rond och kunde inkassera drygt 17 000 dollar.

– Jag ger mig själv en åtta av tia i betyg. Det fanns lite mer att ta av, som alltid kan man sänka mer puttar. Jag gav mig själv ganska många chanser och speciellt på de korta par 4-hålen (5, 6, 7 och 16) kunde jag ha gjort betydligt fler birdies, säger Magnus till Svensk Golf.

Känns det som att du har fått förnyat självförtroende nu, att du bevisat att du fortfarande hör hemma på Europatouren?

– Jo, lite så kan det vara. Jag har bevisat flera gånger att jag vill och ska vara med på ET. Men jag ska kämpa vidare och ta mig tillbaka så snart jag kan.

Carlsson tappade spelrättigheterna till European Tour ifjol, men har tack vare sin kategori ändå kvalificerat sig även till nästa veckas tävling – Joburg Open – på Royal Johannesburg & Kensington Golf Club.

– Det blir spel på två olika banor, vilket innebär två inspelsvarv. Jag åker till Johannesburg redan ikväll, och tänkte spela in på West-banan i morgon, avslutar Magnus.

PGA: Stricker befäste ledningen

Text: Henrik Lenngren • 2012-01-08
FöljaNyheter
Scroll to Top