Han vann Africa Open 2011. Nu drömmer Louis Oosthuizen om att försvara sin titel. Han delar ledningen inför sista dagens spel. Foto: Getty Images

Följa

Oosthuizen mot ny titel

Tuffare flaggplaceringar, mer vind – men oförändrat i toppstriden. Sydafrikanerna Oosthuizen, Van der Walt och Goosen behöll positionerna i Africa Open och peggar upp tillsammans även i söndagens ledarboll.

Text: Henrik Lenngren • 2012-01-07 Uppdaterad 2012-01-07

Africa Open

Datum: 5-8 januari

Spelplats: East London GC, Buffalo City, Sydafrika

Prissumma: 1 000 000 Euro

Titelförsvarare: Louis Oosthuizen (-16)

Aktuell ställning

Startlista

Bild 1114908

Svenska resultat

9) Magnus A Carlsson, -14

Pelle Edberg, Joel Sjöholm, Steven Jeppesen, Peter Hedblom, Mikael Lundberg och Peter Gustafsson missade cutten.

Lördagen brukar tituleras som golfens moving day, men tredje ronden i Buffalo City bjöd inte på några större omkastningar. Faktum är att ledarbollen i Africa Open blir helt oförändrad när almanackan vänder blad till veckans sista dag.

I toppen fortsätter nämligen Louis Oosthuizen, Tjaart Van der Walt och Retief Goosen att hålla varandra sällskap. Publiken runt repen på East London GC kan därmed se fram emot en högintressant uppgörelse mellan tre hemmahopp.

Bettingbyråerna lär sätta högst odds på Van der Walt, som under sina 37 levnadsår aldrig fått segerkyssa en pokal. I december säkrade han sitt medlemskap på Europatouren tack vare sex stabila kvalronder på PGA Catalunya. Han gjorde det som 30:e och siste man.

Nu får Van der Walt tampas med två Majorsegrare i en brännande het ledarboll och frågan många ställer sig är: håller han för pressen?

– I slutändan vet inte golfbollen om att de två har vunnit Majors, sa han själv apropå det mentala underläget.

– Jag har spelat på min högstanivå så här långt, och vem vet vad som kommer hända i morgon.

Van der Walt avslutade lördagens jobbpass på bästa sätt med en birdie på det 18:e. Louis Oosthuizen replikerade som den regerande mästare han är: genom att nagla fast bollen strax intill hålet på samma green. Därmed delar de birdieavslutande sydafrikanerna ledningen på -21.

Retief Goosen är ensam trea på 20 under par. Goosen har inte vunnit på European Tour sedan 2007, men har nu ett bra slagläge.

Carlsson tappade – är nia

Av sju svenskar var Magnus A Carlsson ensam om att placera sig på rätt sida av kvalgränsen. Västmanlänningen, som tappade kortet till European Tour ifjol, fraktade runt bollen på 70 slag – men tappade tre placeringar.

Carlsson (-14), som är delad nia inför avslutningen, är väl bekant med nyckeln till framgång på East London GC.

– Det gäller först och främst att hålla bollen i spel och att träffa fairway. Banan är inte så lång så man kan ge sig själv många bra birdiechanser om wedgespelet och järnslagen sitter. Det är även viktigt att ta vara på par 5-hålen som man kan nå upp på två om man träffar fairway, säger Magnus till Svensk Golf.

Efter slutkvalet i Spanien har han tagit ledigt från slagträningen, och istället ägnat sig åt finslipning hemma på puttmattan.

– Jag har även försökt att förbereda mig mentalt inför den här säsongen. Jag kom hit till Sydafrika i söndags och fick därmed en extra träningsdag, berättar Magnus, som redan är kvalificerad för nästa veckas ET-tävling i Johannesburg.

PGA: Favorit i repris för Byrd?

Text: Henrik Lenngren • 2012-01-07
FöljaNyheter
Scroll to Top