Gustafson prisas
Sophie Gustafson har tilldelats Golf Writers Association of America Ben Hogan Award. Foto: Getty Images (arkivbild)

Gustafson prisas

Hon är mångårig Solheim Cup-stjärna och flerfaldig tourvinnare. Nu kan Sophie Gustafson addera ytterligare en punkt på meritlistan. Sophie, som för en kamp mot sin stamning, har tilldelats Golf Writers Association of America Ben Hogan Award.

Första helgen i april är gräset allra grönast på Augusta. Då ska nya historier skrivas och berättas från US Masters.

Även för Sophie Gustafsons del blir veckan speciell. Svenskan har tilldelats Golf Writers Association of America Ben Hogan Award, en utmärkelse som delas ut till golfare som lyckats fortsätta vara verksamma i sin sport trots en allvarlig sjukdom eller ett fysiskt handikapp. Priset överräcks under GWAA Awards – i samband med US Masters.

– Jag har aldrig sett min stamning som ett hinder för min golf, men om folk kan använda mitt handikapp som inspiration för att förverkliga sina egna drömmar så kan ingen vara lyckligare än jag, kommenterade Sophie under onsdagen.

Under sin 13 år långa och framgångsrika karriär hade hon medvetet hållit sig borta från rampljusets direktsändningar. Inför Solheim Cup i höstas beslutade hon sig plötsligt för att lämna sin så kallade comfort zone. Tv-intervjun med Golf Channel kablades ut i ett tre minuter långt inslag på sajten.

Plötsligt begrep fansen varför Sophie inte ställt upp på pratstunder och svenskan gick från "anonym" till månadens snackis.

Vad betyder priset för dig? 

– Det är fantastiskt roligt och smickrande att få ta emot ett sådant gediget pris. En klar höjdpunkt på karriären, säger Sophie till Svensk Golf.

Hur känns det att vara en förebild för andra idrottare i det offentliga som stammar?

– Jag har fått massa positiva kommentarer efter intervjun med Golf Channel. Föräldrar till barn som stammar kommer fram till mig och säger att barnen nu har fått en sportförebild att relatera till. Grymt kul.

Du firar in priset med en semester i Sälen. Är det en tradition?

– Delvis. Vi har varit här i fyra dagar och är på väg hem nu. Igår morse åkte jag puder och igår kväll provade jag på snowboard. Det har varit kul, säger Sophie.

Hon är onekligen i gott sällskap i kategorin över spelare som tidigare tagit emot Golf Writers Association of America Ben Hogan Award. Genom en snabb titt i historieboken utkristalliserar sig namn som Tom Watson, Barbara Douglas, Scott Verplank, José-Maria Olazábal, Terri-Jo Meyers, Robert Allenby och Lee Trevino.