Det här är golfens historia
Foto: Getty Images/Arkiv

Det här är golfens historia

Att golfen har några år på nacken känner du säkert till – men det finns många sköna historier att fördjupa sig i för den som blickar tillbaka. Här hittar du Svensk Golfs mastodontserie om Golfens Historia. Trevlig läsning.

Att golfen har några år på nacken känner du säkert till – men det finns många sköna historier att fördjupa sig i för den som blickar tillbaka. Här hittar du Svensk Golfs mastodontserie om Golfens Historia. Trevlig läsning.
(Klicka på respektive rubrik för att läsa avsnittet.)

Bild 1113039 
DEL 1: Så började det - kanske
Det är lika bra att få det sagt: Vi kommer aldrig att få veta när en golfklubba svingades för första gången. Att golfen föddes i Skottland är kanske inte heller helt sant… Så inleder Lena Sellberg den omfattande artikelserie om golfens historia som publicerades i Svensk Golf under 1999. Här hittar du första delen – om tiden före 1900.

 

Bild 1113041 
DEL 2: Viktor brann för golfen
Redan i slutet av 1800-talet lanserade Viktor Setterberg golf på ett sätt som idag skulle kallas folklig. Men handelsmannen mötte hårt motstånd i golfkretsarna. Läs om mannen som betytt mycket för utvecklingen av den svenska golfsporten.

 

Bild 1113043 
DEL 3: Ett tungt bakslag
När innovatören Viktor Setterberg i vredesmod hoppade av arbetet med golfen tog utvecklingen inte bara stopp, den tog ett kliv tillbaka. Första steget mot en riktig snobbsport var taget. Samtidigt i USA skriver Francis Ouimet in sig i historeböckerna.

 

Bild 1113045 
DEL 4: Det roliga årtiondet
Efter Ouimets seger blev det fart i golfen, och många av de mest kända banarkitekterna skapade sina kända verk. Golfen fick sin första byggboom, och de stålskaftade klubborna såg dagens ljus. Även om R&A drog ut på saken en smula…

 

Bild 1113047
DEL 5: Ett mästerverk skapas
När Bobby Jones lagt klubborna på hyllan skred han till verket och skapade en av världens mest mytomspunna banor: Augusta National. I detta avsnitt avhandlas även en praktskandal inom damgolfen.

 

Bild 1113048 
DEL 6: Fart efter kriget
Under andra världskriget gick golfen på sparlåga och klubbarna hade inte ens råd att klippa banorna. Men efter freden lossnade det. I Sverige manifesterades golfintresset genom att tidningen Svensk Golf såg dagens ljus, samma år som damernas första US Open avgjordes.

 

Bild 1113050 
DEL 7: Golf blir business
På femtiotalet blev golfen riktigt populär bland den breda allmänheten – bland annat tack vare Arnold Palmer och presidenten "Ike" Eisenhower. Managementbolaget IMG föddes, och i takt med det ökande spelet blev golf big business. I Sverige rådde dock fortfarande inställningen att golf var nåt för "fint folk".

 

Bild 1113052 
DEL 8: Stjärnornas kamp
Arnold Palmer och Jack Nicklaus blev ett känt radarpar ute på banan, även om "The Golden Bear" hade svårt att vinna publikens gunst i början. På damsidan lyckades spelarna komma upp i något mer ansenliga prissummor och dominanter som Mickey Wright och Kathy Whitworth avlöste varandra. I slutet av 1960-talet blev Charlie Sifford den förste färgade mannen att vinna på PGA tour, efter att ha utmanat tourens diskriminerande regler.

 

Bild 1113053 
DEL 9: Tumba kliver fram
På 70-talet kliver Sven Tumba fram och etablerar den första svenska stora tourtävlingen, vilket får stort medialt genomslag. Samtidigt genomgår Svenska Golfförbundet en rejäl översyn och golfintresset väcks till liv på allvar i landet. Ute på tourerna blir Nancy Lopez stjärna över en natt och gör damgolfen till hett stoff för tidningarna.

 

Bild 1113055 
DEL 10: Årtiondet då allt hände
Liselotte Neumann spelade hem Sveriges första major, när hon 1988 fick höja US Open-bucklan. Det blev en av många händelser som fick fart på golfen. Golfförbundet satsar på proffsteam och på träning på en helt ny nivå.  Dessutom suddar förbundet ut gränserna mellan proffs och amatör genom "Öppen Golf".

 

Bild 1113057 
DEL 11: Svensk baksmälla – och Tiger
Den svenska golfboomen får ett rejält bakslag under 1990-talet. Långsamt spel, trängsel på banorna blir ett elände för golfarna. Golfförbundet hamnar i trubbel för den planerade satsningen på Steningedalen – och en spelare vid namn Tiger Woods slår igenom. Resten är historia, som man brukar säga. Här slutar artikelserien om golfens historia.