På måndagen besökte Jack Nicklaus Ullna GC. Foto: Jacob Sjöman Svensson

Följa

Nicklaus i Sverige: ”Jag saknar Tumba”

Jack Nicklaus besökte Sverige för att besikta sin renovering av Ullna. Men han kom två dagar för sent för att hinna säga farväl till sin vän Sven Tumba. – Hjärtat är tungt. Nu ska vi se till att göra Sven stolt över den nya banan, säger golfens störste genom tiderna.

Text: Tobias Bergman • 2011-10-03 Uppdaterad 2011-10-03

De fann varandra vid ett Sverigebesök i slutet av 60-talet och vänskapen mellan Sven Tumba och Jack Nicklaus har varit intakt sedan dess.

När det började pratas om renovering av Tumbas skötebarn Ullna, utanför Stockholm, så var det därför naturligt att Nicklaus fick frågan. Året därpå besökte han Sverige och strax därpå låg de första skisserna över uppgraderingen på ritbordet.

Under måndagen var Nicklaus åter igen på plats på Ullna för att göra en besiktning av arbetet.

Men han hade sorg i hjärtat.

Bara två dagar innan Sverigevisiten slutade Tumbas varma, bultande hjärta att slå på Danderyds Sjukhus och en av landets största idrottsprofiler någonsin gick ur tiden.

– Det känns sorgligt. Vi träffades under försommaren i USA och jag såg fram emot att få göra det nu igen, när jag planerade mitt besök till Stockholm. Nu blev det inte så och jag saknar honom, säger Jack Nicklaus.

Bild 1112438
Sven Tumba och Jack Nicklaus på Ullna 2007. Foto: Magnus Åker

När Tumba för första gången tog Nicklaus till Sverige för mer än 40 år sedan var amerikanen redan en etablerad världsstjärna, van att bli både påpassad och uppassad. Men han föll direkt för den spontane svensken.

– Han var den mest positive och mest entusiastiske människa som går att tänka sig. Sven såg inga problem med någonting och hade alltid idéer.

De träffades inte överdrivet ofta genom åren med tanke på Nicklaus hektiska schema, men med tillräckligt jämna mellanrum för att hålla vänskapen vid liv.

– Vi sågs lite då och då och ibland träffades jag, Sven, Barbara och Mona för att äta middagar och så. Sedan har vi ju barn i ungefär samma ålder och jag minns också hur han försökte lära mina grabbar att spela fotboll.

– Jag har också ett annat kärt minne. En gång bjöd jag på middag hemma hos mig och föreslog sedan att vi skulle testa att åka vattenskidor. Okej, sa Sven. Då visste jag inte att han varit en mästare på det också. Men när han slet av sig skidorna och plötsligt började åka barfota, så fattade jag, säger Nicklaus och ler.

Nu är hans målsättning att göra nya Ullna till en bana som Sven Tumba skulle ha blivit stolt över.

– Det var han som frågade om jag kunde tänka mig att ta mig an uppdraget och eftersom jag kände honom sa jag ja. Nu känner jag att det är viktigt att förvalta arvet från honom och jag kan absolut tänka mig att komma tillbaka igen innan invigningen om det skulle behövas, även om jag egentligen inte brukar göra fler besök på den här typen av projekt, säger Nicklaus.

I samband med den exklusiva pressträffen på Ullna pratade man också om hur man skulle kunna hylla Tumba, i samband med den nya designen. Den östra delen av banan – med hålen 15, 16 och 17 – nämndes och efter en del bollande i församlingen lanserades namnet “Tumbas revenge”.

– Det låter bra. Jag tror att vi kör med det, sa Jack Nicklaus. 


Text: Tobias Bergman • 2011-10-03
FöljaNyheter
Scroll to Top