Följa

“Tumba gjorde golfen synlig”

De spelade en hel del ronder tillsammans, och korsade givetvis varandras vägar åtskilliga gånger också utanför banan. Över en brusig telefonlinje från Skottland sammanfattar Göran Zachrisson hur Sven Tumba gjorde golfen till en bred folksport i Sverige.

Text: Eric Franzén • 2011-10-01 Uppdaterad 2011-10-01

Hur summerar du Sven Tumbas livgärning inom golfen?
– Han gjorde golfen synlig. Plötsligt blev den något som man kunde ägna sig åt, eftersom han förde fram den. Och det är egentligen självklart. För om Sven Tumba tog ett steg till höger så reagerade massmedia i Sverige. Tack var honom blev det lättare att visa golf i TV för att han gjort den mer anständig och demokratisk, eller vad vet jag… Det var inte längre den rike mannens egen sysselsättning.

Har du något personligt minne av Sven Tumba som ligger dig extra varmt om hjärtat?
– 1968 var jag i Prag och skulle spela tjeckiska mästerskapen, om jag minns rätt. Sven var också där, och vi träffades av en händelse. Jag hade en privatchaufför som tjeckiska turistföreningen ställt upp med, eftersom de tyckte att det vore kul om jag skrev om hur golfen där. Och Tumba hängde då med mig från Prag ner till Karlsbad – där en av landets två banor låg. När vi åker genom Tjeckoslovakien stannar vi i små byar. Det är då jag förstår och imponeras av vilket enormt intresse som skapats runt hans person genom ishockeyn.  Överallt hördes “Tumba”, “Tumba”, “Tumba”. När vi då kom in på ett torg så fylldes det med människor. Han blev lite orolig eftersom borgmästaren brukade dyka upp vid sådana tillfällen. Och i Tjeckoslovakien så kysser man borgmästaren. Men han visste inte vem borgmästaren var, så han kysste helt enkelt alla. Det var väldigt charmigt faktiskt.


Text: Eric Franzén • 2011-10-01
FöljaNyheter
Scroll to Top