Nilsson het i Irland
Christian Nilsson levererade en strålande finish i Irish Open. Foto: Getty Images

Nilsson het i Irland

Christian Nilsson och Niklas Lemke tog båda för sig i Nordea Masters förra veckan. Efter första ronden av Irish Open på Killarney ligger de båda svenskarna på tredje respektive sjätte plats och visar att formen fortfarande är god.

Det är indiern Jeev Milkha Singh som efter en osannolik puttningsuppvisning ryckt till sig ensam ledning. 42-åringen gick runt på fenomenala 63 slag, åtta under par, och leder med två slag före fransmannen Alexandre Kaleka.

En hemmafavorit, den gamle Ryder Cup-hjälten Paul McGinley, var nästan lyrisk när han ombads kommentera Singhs spel på greenerna.

- Jag har aldrig sett någon putta bättre.

Singh var åtta under par efter 14 hål och hade en ännu bättre rondsiffra i sikte.

- Jag vet inte om det var bra eller dåligt, men siffran 59 for för ett ögonblick genom huvudet, sa Singh, som avslutade ronden med fyra par.

Christian Nilsson från Karlstad var efter tre ronder med och högg i täten på Bro Hof förra veckan, men blåste bort sista dagen då en nia på det fruktade 17:e hålet definitivt grusade förhoppningarna om en topplacering.

På torsdagen vände Nilsson på ett över par. Sen gick tappen ur tunnan. Med birdes på hålen, 10, 11, 13, 14, 15 och 16 tog sig värmlänningen raskt genom fältet och upp till ensam ledning i tävlingen. 30 på hemvägen gav 66 på ronden och den siffran hade vid dagens slut bara straffats av Singh och Kaleka.

Niklas Lemke är bara 442:a man på världsrankingen och har begränsat med speltillfällen på Europatouren. När han fick chansen i Nordea Masters så tog han den med beske och stärkte med en ensam tredjeplats såväl bankkonto som självförtroende.

Även den här veckan tycks Niklas, som numera bor i Göteborg och representerar Öijared GK, vara fast besluten att leka med de stora pojkarna. En stark 67:a placerar honom på delad sjätteplats inför fortsättningen.

Ytterligare en svensk har bra häng på täten. Det är Oscar Florén från Öijared som gick runt på 68 slag och delar 16:e plats.

Storpubliken (18 000) kom för att i första hand hylla och stötta de fyra hemmaspelare som under senare år vunnit majors. Men ingen av dessa hade sin bästa dag.

Darren Clarke, The Open-vinnaren, är i sin nystart sex slag från ledningen, Rory McIlroy sju, Graeme McDowell nio medan Padraig Harrington har hela tio slag upp till Jeev Milkha Singh.

Darren Clarke, som alltså gick runt på 69, njöt i fulla drag av sin dag på banan.

- När jag gick upp mot 18:e green hyllades jag som om jag vunnit tävlingen. En underbar känsla, sa nordirländaren.

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!