Alexander Norén säkrade på söndagen sin tredje seger på European Tour när han vann Nordea Masters på Bro Hof. Efteråt kastade han bollen upp på läktaren. Foto: Christer Höglund

Följa

“Fantastiskt att vinna”

Det blåste extremt mycket på söndagen. Vinden ställde till det för massor av spelare men Alexander Norén säkrade sin tredje seger på European Tour.- Det är fantastiskt att vinna på hemmaplan, säger Alex.

Text: CM Hellsten • 2011-07-24 Uppdaterad 2011-07-24

Nordea Masters

Speldatum: 21-24 juli 2011
Segrare: Alexander Norén
Prispengar: 1 481 510 euro

Slutresultat & prispengar

Häftiga vindbyar svepte in över Mälarens strand vid Bro Hof Slott där Robert Trent Jones Junior lagt ut den slinga som heter Stadium Course och som står som värd för Nordea Masters.
Vinden ställde till gigantiska problem för spelarna.
Blott en i hela startfältet kom in på under par – Englands Richard Finch som med sin imponerande 69:a (-3) nådde en andraplats.
Fransosen Victor Dubuisson gick runt på par (72) men resten av spelarna hade en svart söndag och några av dem var riktigt borta med vinden.
Som:
* Regerande mästaren Richard Stanley Johnson gjorde en trippel och en kvadrupel och avslutade med en 81-rond (+9). RSJ slutade på 44:e plats.
* Fredrik Andersson Hed tycktes aldrig komma bort från det 17:e hålet.
Första bollen gick i vattnet.
Precis som den andra.
Tredje.
Och fjärde.
När hallänningen efter en evighet äntligen lyckades träffa den ökända greenen så blev det en treputt för hela t-o-l-v slag. Scorekortet innehöll även en nia, på 13:e par 5:an. Andersson Hed kom in på 90 (+18).
* Steve Webster hade det ä-n-n-u tuffare, britten som i fredags gick runt på 69 slag noterade 91 – 19 över par. Steve slutade sist.

Alexander Norén hade under tre dagar kört över Stadium Course och var inför söndagens avslutning på -20 totalt och i ledningen med hela elva slags marginal.
I rond 4 spelade han åter med Bubba Watson.
Det blev aldrig någon duell.

I stället handlade det om hur Alex skulle lyckas hantera de besvärliga yttre förutsättningarna och hur många slag han skulle tappa. Det började bra med en birdie på ettan men sedan blev det fyra bogeys under första nio och i halvtid var han +3 för dagen.
På vägen in till slottet blev det en dubbel på 14 och en bogey på 16 och när Alex vandrade in i segerdalen var han -14 totalt. Inne i klubbhuset fanns då redan Richard Finch på -8.

Framme vid det besvärliga 17:e var det kö. Uppe på tee stod Christian Nilsson i gruppen framför och Alex fick se värmlänningen dra boll efter boll i dammen och kom till slut i på å-t-t-a slag.
Knappast en inspirerande syn.
Tänk om Norén gjorde en Nilsson.
Eller ännu värre – en FAH.
Klockan 16.37 greppade Alex sin klubba och skickade bollen… upp på green.
Faran över.
Avslutningshålet blev sedan en 432 meter lång promenad fram mot triumfens ögonblick och Haningespelaren avslutade ronden på samma sätt som han inledde varvet – med en birdie.
Direkt efteråt pustade han ut och sa i en TV-kommentar:
– Jag är så lättad just nu. Det enda som jag har gått runt och tänkt på i dag var det 17:e hålet – det handlade om att ta sig förbi det. Det är förstås fantastiskt att vinna på hemmaplan när alla i publiken hejar på en.

Efter prisceremonin och tacktalet på 18:e greenen kom Norén in för att möta media i en presskonferens. Då hade han haft tid att åtminstone under en kort stund smälta de färska intrycken.
Alex fick berätta om…

…känslan när han gick upp på första tee:
– Jag kände mig ganska avslappnad, jag var nöjd med uppvärmningen och såg fram emot att spela med Bubba igen. Birdien på ettan var viktig.

…vinden:
– Jag har aldrig spelat i sådana här vindar tidigare i Sverige – alla hål var supertuffa. Det gällde bara att hålla bollen sånär i spel och försöka göra par. Det var svårt att få många birdiechanser.

…gårdagens 63:a som blev till 77 (+5) idag:
– Det var inte bara vinden utan även  inställningen blir helt annorlunda. Hål som nian har man inte en chans att nå på två, precis som femman. I går var det lika lätt att göra birdie där som en bogey i dag. Den mentala inställningen när man går upp på tee var att man skulle försöka skjuta par i dag.

…flaggplaceringarna:
– När de ställer flaggorna så otroligt tufft är det väldigt lätt att det blir bogeys men de allra tuffaste spelade jag ändå inte mot i dag.

…tankarna på 17:e:
– Hela den här banan är otroligt tuff och utslagsgivande. Kanske nio av de första 16 hålen har mycket vatten där allt kan hända, det är risk-and-reward där man kan ta tajta linjer eller spela defensivt. Kanske mer så än någon annan bana som vi spelar. Men hål 17 är exremt. I den här vinden är det kanske det mest darrframkallande hålet som jag har spelat. Jag var nervös innan men pratade med tränaren redan på rangen om vilket slag jag skulle slå där. När bollen landade på green blev jag tårögd. Då visste jag att det var klart.

Efter senaste segern i Wales tidigare i somras fick Alex en butelj champagne. Den har han inte haft tid att öppna förrän nu. På söndagskvällen korkas flaskan upp under en segermiddag hemma hos svärföräldrarna.

Alexander Norén slutade på 273 (-15) och efter ensamma tvåan Finch (280, -8) tog Trosa GK:s Niklas Lemke hand om tredjeplatsen efter söndagens 73:a (+1) med 283 (-5).
Lemke, som blev proffs 2007, hade fram till söndagen en fjärdeplats på Challenge Tour (i Belgien 2010) som främsta merit och spelat in 474 988 kronor.
På söndagen cashade 27-åringen in 896 745 kr.
Hur det gick för de amerikanska gästspelarna?
Bubba Watson och Dustin Johnson delade sjätteplatsen med 285 (-3).

KRÖNIKA: Grattis Alex
"16 år till med Timell"
17:e hålet blev en snackis
Läs & se allt från Bro Hof

Text: CM Hellsten • 2011-07-24
FöljaNyheter
Scroll to Top