Foto: Christer Höglund

Följa

“Det känns mycket bra”

Puttningen började fungera igen. Och Fredrik Andersson Hed kunde anlända till The Open Championship med ökat självförtroende efter helgens andraplats i Scottish Open. Nu hoppas han på fyra bra dagar på Royal St Georges kluriga greener.

Text: Eric Franzén • 2011-07-12 Uppdaterad 2011-07-12

The Open Championship

Bild 1111810
Datum:
 14-17 juli.
Bana: Royal St Georges, Sandwich, England.
Prispott: 5 000 000 GBP.
Titelförsvarare: Louis Oosthuizen.

Aktuell ställning

Fredrik Andersson Hed är ett enda stort vandrande leende när han kliver av greenen på Royal St Georges 18:e hål. Det har gått två dagar sedan 39-åringen vräkte sig upp till andraplatsen i Scottish Open med en mästerlig avslutande 62-rond. Han lämnade därefter Castle Stuart med 3,6 miljoner kronor i plånboken och ett visst mått av arbetsro inför resten av säsongen på European Tour.
Men framförallt tog han med sig ett glödande hett formbesked inför veckans The Open Championship.

–  Det ger självförtroende och ett lugn i säsongen, samtidigt som man klättrar högre upp på alla rankinglistor. Och det känns mycket bra, konstaterar han.

Det är inte bara förra veckans insats som bidrar till att öka förhoppningarna inför Andersson Heds sjätte start i The Championship. På Royal St Georges blir utfallet på de konturrika greenerna extremt viktigt. Och just den mästerliga touchen i puttningen är något som tidigare varit signifikativt för Fredriks del .

– Det är svårt att få bollen och fastna på fairway, och det är svårt att få den att fastna på green. Med tanke på detta kommer puttningen att bli väldigt viktig, tillsammans med de andra delarna i spelet givetvis. Men Jag har haft lite problem med puttningen i år. Det började strula lite för ett tag sedan och jag bytte då till att börja putta crosshanded och det funkade bra i söndags i alla fall.

Det långa spelet under tisdagens inspelsvarv beskriver han själv som “riktigt bedrövligt” under första nio. Men när stelheten i ryggen sedan släppte lossnade även järnen och träklubborna. Han ser dock inte att det finns anledning att lägga extra tid på att nöta mer låga slag inför torsdagen.

– Nej, det finns ingen anledning att börja ändra jättemycket för att det blir mer vind. Oftast slår man bara lösare på bollen egentligen, vilket gör att man håller ner bollbanan på det viset. Men sedan handlar det givetvis mycket om att kunna skruva bollen mot vinden, när den kommer med vinden så flyttar den sig väldigt mycket i sidled.

Fredrik Andersson Hed har ett hyfsat stabilt facit i The Open. Under 2000-talet har han klarat kvalgränsen i samtliga av sina fyra starter. Den bästa noteringen är en delad 50:e plats under 2002 års upplaga på Muirfield.

– Att jag ska ta mig in i majors och spela lite bättre i dem är ett mål som jag har satt till detta år. Det är klart att förra veckans resultat ger lite ökat självförtroende så man kanske kan slappna av lite mer.

Handlar det just om att du behöver kunna släppa loss mer i dessa sammanhang för att nå denna målsättning?
– Ja, så upplever jag det. Sedan om det är så vet man aldrig riktigt. Men de gånger spelat lite bättre de första varven så tycker jag att det sedan varit lite spänt när jag kommit ut. Det har blivit lite för svårt och lite för viktigt. Det handlar om att släppa “det stora” kring tävlingen och bara göra mitt.

Rory – laddad och förberedd
FÖLJ THE OPEN I TÄVLINGSBLOGGEN
Så sänder tv

Text: Eric Franzén • 2011-07-12
FöljaNyheter
Scroll to Top