Stärkt av sina kompisars framgångar förra veckan laddar nu Sophie Gustafson inför veckans major. Foto: Getty Images

Följa

Finslipning ska ge lyft i majorn

Sju svenska spelare är taggade inför årets andra dammajor. Det är dags för LPGA Championship, och Sophie Gustafson har legat i hårdträning inför veckan.- På majors är det extra viktigt att träffa fairways, säger hon.

Text: Karin Klarström • 2011-06-22 Uppdaterad 2011-06-22

Sex svenskar kom till start, och sex svenskar klarade kvalgränsen i US Open. Sophie Gustafson kunde från tv-soffan följa sina gamla kompisar från västkusten under deras framgångsrika majorvecka utanför Washington.

– “Fidde” och Johan Edfors känner jag ganska bra. Vi tränade mycket tillsammans när vi var juniorer. Det är klart att det är inspirerande att se dem spela så bra, säger Sophie till Svensk Golf.

Har varit där förr
Nu är det hennes tur att gå in i majortillståndet och ladda för en av årets största tävlingar. LPGA Championship spelas för andra året i rad på Locust Hill Country Club, men det är en bana LPGA-spelarna besökt många gånger tidigare. Här spelades tidigare Wegmans LPGA över trettio år i rad. Så länge har inte Sophie Gustafson varit med, men hon är väl bekant med banan och känner till vilka problem som väntar.

– Den är väldigt smal och ruffen är tjock. Det är egentligen samma uppsättning som vi spelat tidigare, kanske att de har flyttat någon tee längre bak, men annars är det samma bana, säger hon .

Kan spela in på onsdagen
Att komma in i veckans majorstämning kan vara lite svårt, eftersom inspelsmöjligheterna är begränsade. Till skillnad från herrarnas majors så spelar damerna pro-am även inför de tyngsta tävlingarna, och den här veckan är det pro am-spel på banan både måndag och tisdag. Det betyder att onsdagen bjuder på första chansen att spela in enligt de förhållanden som väntar just den hör tävlingen.

Gustafson ligger högt upp på rankingen över spelare som slår långt, däremot ligger hon längre ned på listan över de mest pricksäkra från tee. Eftersom veckans bana är smal och trixig har hon jobbat på att få fason på detta inför majorn. Under den förra tävlingslediga veckan jobbade hon tillsammans med svingcoachen Gary Gilchrist för att rätta till de fel som gör att hon inte är så rak från tee som hon vill vara.

– Mitt huvud flyttar sig i baksvingen mer med träklubborna ,så jag måste försöka få rotationen mer runt mig själv än att köra flyttningen med kroppen och huvudet, säger Gustafson. Det känns bättre nu, så länge som jag tar det lugnt. Det gäller bara att glömma tekniken när jag kommer ut på banan.

Släpper tekniktankarna
Det är en fin balansgång mellan att analysera fel som uppstår under en rond, och att fastna i tekniktankar som stjälper spelet. Enligt Gustafson ger dessa funderingar oftast upphov till problem, och det är bättre att spara teknikfunderingarna till rangen.

Under veckans major bor Gustafson inneboende hos en familj som har hus inte långt från banan. På LPGA kan spelarna välja att bo hos familjer som anmält att de har husrum, och Sophie tycker att det kan vara trevligare än att bo på hotell.

Vann på LET i våras
Gustafson har en delad fjortondeplats som bästa placering på Locust Hill och en delad sjätteplats som bästa resultat i LPGA Championship, men den kom på Bulle Rock, en bana hon tycker passade henne bättre.

I våras spelade Sophie Gustafson hem European Nations Cup på Ladies European Tour tillsammans med Anna Nordqvist. Senaste segern på LPGA kom dock för två år sedan och bästa placeringen på LPGA i år en delad femteplats i Sybase Match Play Championship.

Vad talar för att det är du som vinner den här veckan?
– Spelar jag bra kan jag garanterat vinna, men jag tar en dag i taget så får vi se.

Toppspelarna är på plats
Sophie Gustafson får sällskap av ytterligare sex svenskor under majorveckan: 2009 års vinnare Anna Nordqvist, Maria Hjorth, Louise Friberg, Pernilla Lindberg, Karin Sjödin och Louise Stahle. Titelförsvararen Cristie Kerr är på plats, liksom de övriga topprankade spelarna som Yani Teng, Suzann Pettersen och Jiyai Shin.

Följ svenskorna live i tv

Text: Karin Klarström • 2011-06-22
FöljaNyheter
Scroll to Top