Alexander Hjalmarsson blev i förra veckan världsmästare i golf för enarmade Foto: Alexander Hjalmarsson (Privat)

Följa

Svensk Världsmästare

Alexander Hjalmarsson vann under helgen World One Armed Championship i Irland. Den första svenska segern sedan 2005. – Jag hade byggt upp höga förväntningar på mig själv, allt annat än en vinst skulle vara en besvikelse, säger smålänningen till Svensk Golf.

Text: Fabian Midby • 2011-06-20 Uppdaterad 2011-06-20

World One Armed Championship

World One Armed Championship

Datum: 13-17 juni

Spelplats: County Meath GC

 

Svenske Alexander Hjalmarsson spelade under veckan successivt bättre och bättre i det inofficiella mästerskapet. Under måndag och tisdag. då spelarna kvalar, gick det relativt lätt för Hjalmarsson – mycket beroende på de lätta flaggplaceringarna. Dessa skulle visa sig bli betydligt svårare allt eftersom dagarna gick. Resten av tävlingen gick åt att lära känna County Meath GC i staden Trim.

Efter de första 36 hålens kvalspel går de 16 bästa spelarna vidare till ett slutspel.

–  Det var först i kvartsfinalen på torsdagen som jag verkligen hittade spelet och kände mig mer komfortabel på banan, säger Alex. Förutsättningarna på County Meath blev svårare under torsdagen då flaggorna ställdes ut så oåtkomligt som möjligt för spelarna.

“Puttade bättre”
Vidare till final gick Alexander och Robert Paul. Hjalmarsson gick tidigt upp i ledning med två slag, som han bibehöll till det 17:e där Paul vann. Efter att båda spelarna treputtat på det avslutande hålet kunde svensken lyfta bucklan.

– Min puttning förbättrades mycket under sista rundan och jag vågade gå för de rätta slagen, säger världsmästaren.

Kritisk till tidpunkten
Att världsmästerskapen går av stapeln så pass tidigt på säsongen är det många av spelarna som är negativt inställda till – inte minst Alex:

– En sådan här tävling vill man gärna avsluta säsongen med, men självklart är jag nöjd. Otrolig skön känsla att äntligen få vinna det här.

Lag-VM väntar härnäst
Nästa stora anhalt för Hjalmarsson är Lag-VM för funktionshundrade, som avgörs på Bokskogen i augusti, tätt följt av Swedish Invitational. En tävling som Alex ser fram emot som en stor utmaning. Här får nämligen även spelare med andra handikapp medverka.

– Det är svårt att riktigt nå upp till nivån hos spelare med benamputering men jag är på god väg, säger svensken.

Uppväxt i Småland
Alexander är uppväxt i Småland men flyttade tidigt till Halmstad. Familjens landställe i Haverdal och den lokala golfbanan blev början på en framgångsrik karriär. Redan vid fyra års ålder svingade Hjalmarsson en golfklubba och tog sitt gröna kort fyra år senare. På högstadiet började Alex sedan att spela golf på tävlingsnivå.

I samband med studenten och andra framtidsplaner kom Hjalmarssons golfsatsning av sig och åren 2006 till 2009 beskriver han som en “dip” i golfen. Men under 2009 på Royal St. Davids GC i Wales vände det. Då tog han en andraplats i anrika World One Armed Championship. Motivationen kom tillbaka och fina resultat radades upp. Därför var förväntningarna från mästaren själv skyhöga inför årets världsmästerskap. Förväntningar som den 23-årige smålänningen verkligen lyckades leva upp till.


Text: Fabian Midby • 2011-06-20
FöljaNyheter
Scroll to Top