Peter Hanson var mer än nöjd med järnspelet under US Open. Foto: Getty Images

Följa

Hanson bäste svensk

Peter Hanson hade en stark söndag på Congressional Country Club. Efter 67-ronden avancerade han till en delad sjundeplats, och räknade därmed hem sin första topp tio-placering i en major.

Text: Eric Franzén • 2011-06-20 Uppdaterad 2011-06-20

US Open

Datum: 16-19 juni
Spelplats: Congressional CC, Maryland, USA
Prispengar: 7 500 000 USD
Titelförsvarare: Graeme McDowell

Starttider
Aktuell ställning

Bild 1111666
TV-TIDER
To-fre: 19.00-01.00
Lö: 20.00-02.00
: 19.30-01.30

Innan denna vecka toppades statistiken av den delade 16:e platsen från förra årets US Open på Pebble Beach. Men under sista speldagen av årets upplaga passade Hanson på att lyfta sitt majorfacit till nästa nivå. Den delade sjundeplatsen på Congressional Country Club är inte bara den bästa svenska noteringen i tävlingen. Det är också Hansons första topp tio-placering i en major.

När han summerar sin insats är han nöjd, men kände också att det fanns bud på mer.

– Det var många som slogs om den där andraplatsen. Och det är vad jag ska ta med mig härifrån. Att jag känner att jag kan vara med där uppe och slåss. Denna banan spelas visserligen snällare än vad de andra US Open-banorna gör. Men det känns ändå som att US Open passar mig rätt så bra.

Det råder ingen tvekan om att andraplatsen fanns inom räckhåll. När Peter gjorde eagle på 16 gick han till sju under par, vilket är samma score som tvåan Jason Day slutade på. Men tyvärr fyllde Hanson de sista tomma rutorna i kortet med två bogeys.

– Det är alltid lite besvikelse att avsluta med två raka bogeys. Men det var väldigt bra spel fram till och med 16. Sedan missar jag fairway på 17 och gör bogey där. Tyvärr var jag mellan klubbor på 18. Jag skulle tagit en klubba till och försökt få slå den hela vägen ned. Jag blir lite försiktig och vill inte sätta vattnet i spel där bakom.

Men som sagt var. Vägen till sjundeplatsen kantades främst av 16 utmärkta hål där Peter både kunde förlita sig på spelet från tee, samt känslan på greenerna. Och ett bländande järnspel.

– Järnspelet var otroligt bra hela veckan och jag har slagit extremt många kvalitetsslag. Men från tee var det två dagar där det var sämre och två dagar där det var bättre. I dag drev jag bollen väldigt bra och tror bara att jag missade en fairway med drivern.

Just puttningen är Hanson extra nöjd över. Veckan före US Masters började han arbeta med den norske puttgurun Jon Karlsen. Denna vecka fick han ett definitivt kvitto på att samarbetet har börjat betala sig.

– Det stora lyftet är puttningen. Att jag lyckats sänka de där känsliga puttarna på allt från en och en halv till tre eller fyra meter. Där har jag varit otroligt mycket bättre denna vecka än vad jag varit någonsin innan. Det är svårt att behålla tålamodet när man jobbar med nya grejer. Man vill alltid ha resultaten direkt. Men nu är känslan mycket bättre när jag står över puttarna. Jag känner mig tryggare och som att jag hör större chans att sänka varje putt.  
 
37 puttar ingen hit
Tre slag bakom Hanson landade Fredrik Jacobson på en delad 14:e plats. Han vände först på tre under par och såg ut att vara ett möjligt namn i kampen om andraplatsen. Sedan rasade spelet på greenerna mer eller mindre ihop.

– Jag slog bollen lika bra som igår, vilket jag hade hoppats på. Jag chippade bara en gång idag. Men 37 puttar är ingen hit. Fast den här helgen har jag slagit bollen bättre än någonsin, så det är kul att det klickade från träningen.

För omvärlden var inte problemen med puttningen väntade med tanke på hur Congressionals greener dompterades av honom under lördagen. Men Fidde såg redan innan 73-ronden tecken på att det kunde bli problematiskt där ute.

– Innan jag gick ut kändes det inte lika bra i uppställningen när jag puttade. Men jag kunde inte säga vad det var. Om vikten kanske var lite hängande på tårna, eller så. Men troligen var det mycket på tårna för jag slog många puttar till vänster.

Edfors fick ordning
Johan Edfors intog en delad 19:e plats efter söndagens 67:a. Under sista nio stod han för en fint birdiesvit med röda siffror på hål 12 till 14. Edfors stannade till slut på fyra under för dagen, och totalt ett under i tävlingen.

– Det långa spelet var mycket bättre idag. Jag slog väldigt stabilt med drivern. Jag gick i fairwaybunkern på 16, annars var drivarna på fairway under hela dagen. 

Detta föll på plats innan ronden, då han körde ett pass där Edfors före detta caddie Claes Nilsson fick hoppa in och kika lite på rörelsen.

– Jag har känt vad det är som blir fel. Jag blir kort i svingen och då kan de gå både höger och vänster. Jag jobbade lite på det i morse, och kände att jag fick ordning på grejerna innan start. 

Kämpig dag för tejpad Stenson
Henrik Stenson föll tillbaka i resultatlistan efter en kämpig 74-rond. Resan ned till en delad 23:e plats på totalt ett över par påbörjades under andra halvan av varvet. Stenson säger själv att han inte var tillfreds med svingen under sista nio.

– Jag har slitit under sista nio igen. Det blev bogey direkt på tian och elvan. Sedan kom två fantastiska räddningar på tolvan och tretton. Sedan kom ett riktigt ruttet slag på 15 när jag lägger mig helt död där uppe.

Slaget som Stenson definierar som riktigt ruttet, resulterade också i en knäckt järnsjua samt ett mindre skönt efterföljande jack i handen.

– Jag körde en liten fiskning och råkade bryta av klubban, och skar upp ett jack i handen. Vi fick tejpa det ute på banan. Jag tror att det är okej, men ska direkt till München nu och får kolla upp det där i fall det skulle behövas.

Många birdiechanser för Robert
Robert Karlsson upplevde också problem med puttningen under sista nio. De första nio hålen avverkades på fyra under par, och pressade honom uppåt på resultattavlan.

–  Jag spelade j-vligt bra första nio. Hade kunnat göra birdie på varenda hål, förutom sexan där det kanske inte var så bra.

Söndagens 72:a, ett över par, räckte till en delad 45:e plats på totalt fem över.

– Det var egentligen ett ganska positivt US Open för mig. Det var bra att klara kvalet efter att börjat med 79 slag, och komma upp någonstans i mitten.

Utvecklande för Norén
Alexander Norén gick på 74 slag för andra dagen i rad. Att han inte kunde reprisera spelet från fredagens 67:a bottnade i viss osäkerhet ute på banan.

– Jag känner att jag inte riktigt har spelet för det här ännu. Det känns tufft att det är så avgörande vilken sida man landar om flaggan. Nu har jag spelat en fade hela veckan, precis som under tävlingen jag vann i Wales. Om det är träd i vägen från tee så att man måste slå draw känns det fel. Jag måste också slå bättre wedgar med mindre spinn.

Noréns debut i US Open gav en delad 51:a plats på sex över par. 28-åringen ser det som en kul vecka som i slutändan kan utveckla hans spel till nästa nivå.

– Det är otroligt bra att få spela här. Hade jag spelat bättre hade jag kanske kommit bland de 20 till 30 bästa, med bättre inställning mentalt. Men jag känner att jag nu vet exakt vad jag behöver jobba på.


Text: Eric Franzén • 2011-06-20
FöljaNyheter
Scroll to Top