Tumba: Han var som en son
Seve Ballesteros gratuleras av Sven Tumba efter segern i SEO på Vasatorp 1978. Foto: Anders Janson

Tumba: Han var som en son

När Seve Ballesteros spelade sin allra första tävling som proffs hade han sällskap av Sven Tumba i bollen. De blev sedan goda vänner.- Seve var som en son för mig, säger Tumba.

Sven Tumba är hemma i Florida och när den 79-årige golflegenden vaknade upp på lördagsmorgonen hade nyheten om Seve Ballesteros bortgång spritt sig över världen.
Tumba fick beskedet när han slog på tv:n.
När Svensk Golf pratar med honom ett par timmar senare är han samlad men ändå tagen.
- Det var en himla fin kompis. Att en sådan kille ska drabbas av sånt här är för jäkligt. Jag saknar honom oerhört. Jag har så många minnen att jag skulle kunna skriva en bok.

Det är med sorg i rösten som Sven Tumba färdas tillbaka längs minnenas aveny och tänker på den tid han tillbringat tillsammans med den spanske superstjärnan.
Några veckor före sin 17:e födelsedag 1974 blev Seve Ballesteros det yngsta proffset i spansk golfhistoria och debuten skedde i Spanish PGA Championship.
Under första rundan spelade Seve tillsammans med två engelsmän och - Sven Tumba.
- Jag var ju betydligt äldre och fick alltså spela med en junior men man såg redan då att han hade kapacitet att gå riktigt långt. Under ronden var han ganska bestämd och pratade inte så mycket med mig men efteråt så snackade vi en hel del. Sedan dess var vi goda vänner, säger Sven Tumba.

Det var tack vare den vänskapen som Seve Ballesteros kom till Sverige och totalt blev det 13 besök i tävlingssammanhang.
De gånger Scandinavian Enterprise Open arrangerades i huvudstaden så valde spanjoren att bo hemma hos familjen Tumba i Stockholmsförorten Viggbyholm före hotell inne i city.
- Mitt allra bästa minne är just från de tillfällena när han bodde hos oss. Seve gillade att fiska och stod ofta på en brygga i Viggbyholm och drog upp fisk tillsammans med min yngste son Stefan. Jag har fina bilder på det där. Seve var också grillkungen och fixade middagarna. Han var hur avspänd och fin som helst utanför golfbanan. Han var levnadsglad och hade ett jätte-hjärta. Det är så tragiskt att man tappar en sådan kompis.

Hur blir golfvärlden utan Seve Ballesteros?
- Han lämnar ett enormt tomrum efter sig och det går inte att ersätta en sådan kille.