Magnus förlorade mot Seve - och publiken

En som vet hur det känns att stå öga mot öga med Severiano Ballesteros i en man mot man-duell är Magnus Atlevi Persson. Året var 1990, Europatourtävling på Mallorca och särspel.

- Det blev en lång helg med Ballesteros. Det var vi två som var före alla andra hela tävlingen. Jag ledde stort hela vägen fram till söndagen då han tog tre slag på ett hål. Jag hade två slags ledning med nio hål att gå, ett slags ledning inför sista hålet. Det var då det hände lite saker, berättar Magnus, idag instruktör på Kvarnby och tournament director på Nordea Tour.

Hamnade i bättre läge
Det han syftar på är Ballesteros inspel som var så snett att det hamnade bland publiken på en kulle. Men bollen hittades i ett betydligt bättre läge närmare hål.

- Seve gjorde en birdie för särspel, men det var visst med hjälp av publiken. Både Ryström och Parnevik kom farande och berättade om detta, men jag hade ju inte sett något så det fick passera. I särspelet bestämde jag mig för fel klubba och slog i vattnet, så var den matchen över.

Hur kändes det då? Var du inte upprörd?
- Jag har hört värre historier om hur det kan gå till på andra tourer, så jag hängde inte upp mig så mycket på detta. Det var ju dessutom rätt kul att gå med Ballesteros i något som var närmast matchspel under flera dagar.

"Blev förvarnad"
Seve Ballesteros fick under sin lysande karriär också en del kritik för vad man kan kalla osportslighet. Några tillfällen i Ryder Cup med Paul Azinger som motståndare är klassiska, men diskreta hostningar drabbade också Anders Forsbrand, som sade ifrån.

- Jag hade blivit förvarnad av Anders som blivit riktigt irriterad på Ballesteros och stirrat ut honom på tee en gång för att markera. Efter det var han helt lugn.

Spanjoren visade en helt annan sida året därpå när touren återvände till Mallorca. När Magnus, hans flickvän och Peter Hedblom väntade på spelarbussen, stannade en bil och föraren erbjöd Magnus lift. Det var Ballesteros.

- Så jag och min flickvän åkte med. Till Hedbloms ilska, han hade ju Seve som sin idol. När jag sedan berättade att han tog med oss till sin hotellsvit, pratade om hur han vann US Masters och visade hur hans mentala träning fungerade, då blev Hedblom riktigt avundsjuk, berättar Magnus.