Evensson: Gör som Seve

Seve Ballesteros fängslade en hel värld med sitt spel. Hedra honom genom att spela som honom, skriver Matz Evensson i sin krönika.

"Hellre lyss till den sträng som brast, än att aldrig spånna en båge".

Jag vet inte om Severiano Ballesteros hörde det citatet någon gång, men det var så han spelade golf och det var därför en hel värld älskade honom gränslöst.

"Go for broke", "All-in", "Bära eller brista" och "Allt på ett kort" var hans spelstil och ingen annan spelare har någonsin varit mer underhållande att följa. Att hans ögon strålade en otrolig karisma och att han sedan såg oerhört bra ut gjorde kanske inte saken sämre.

En hel värld sörjer
Han vann 87 tävlingar och 5 majors under ett golfliv som visade sig bli alltför kort och idag sörjer en hel värld av fans, kollegor och golfälskare.

Seve växte upp i en liten by, Pedrena, i Spanien. Enligt legenden hade han bara en järntrea och med den lekte han på stranden och "uppfann" alla möjliga slag. Han kunde slå lobbar och chippar, putta och slå hur långt som helst, allt med samma järntrea.

En historia berättar om hur han knäckte Jack Nicklaus en gång genom att utmana Jack i en bunker på Muirfield Village, Nicklaus hemmabana. Utmaningen gick ut på att få upp bollen nära hål från en greenbunker med just en järntrea. Enligt historien slutade det med att Jack gick knäckt därifrån och skakade på huvudet. Seve kunde slå slag som övriga spelare ansåg helt omöjliga.

Vann trots svingen
Han vann inte tack vare sin sving, utan trots densamme. Vi  ser bilder på Seve på parkeringsplatser, under buskar och långt, långt ute i skogen. Han lyckades på något ofattbart sätt få in bollen på banan igen och i hål dessutom.  Ingen har haft mer "magiska" händer än Seve. Han kunde göra up-and-down från vilken soptunna som helst.

Magiken kom givetvis från oändligt många timmars träning med den gamle järntrean. Om du lär dig slå lobbar med en järntrea, så blir det ganska enkelt med en sandwedge, eller hur?

Träna med fantasi och glädje
Så borde vi i mina ögon förvalta Seves arv – att träna med fantasi, glädje och improvisation. Att leka, att slå tokiga slag och att träna från morgon till kväll.

För att bäst beskriva Seve  har jag gjort en Topp tre lista från YouTube. Se och njut, lär och härma:

3:e plats: Så här minns vi honom. Vem missar så mycket vänster på 13:e hålet på Augusta? Vem i hela friden gör birdie därifrån? Otroligt!

http://youtu.be/6mIm8cOC0hQ

2:a plats: Den berömda parkeringsplatsen. Seve driver ut på en parkeringsplats under the Open på Royal Lythams 16:e. Därifrån gör han givetvis birdie och vinner. Efter det fick han ofta titeln "the car park champion".

http://youtu.be/cpcBFvZlyDk

1:a plats: British Open 1984 på the Old Course. Inget annat clip visar den glöd, den passion och den otroliga karisma Seve hade. Han sätter birdien på sista greenen, samtidigt som Watson är på 17:e. Då eldar han upp publiken för att låta Watson veta.. Det här är segergesternas segergest. Njut!

http://youtu.be/mpchlvAHp-4

Inspirerade laget
En annan underbar historia är ju när han mötte Tom Lehman i singeln på Ryder Cup i Rochester, -95. Lehman träffar alla greener och Seve träffar inte banan. Seve förlorade singeln på sista hålet, men de övriga spelarna kunde inte undgå att se hur han kämpade, de blev alla inspirerade och Europa vann matchen. 

Han var verkligen över hela banan och efteråt skojade man och sa att "Seve slog så snett att han fick betala inträde 3 gånger, på de första 9 hålen".

Slå hårt och snett
För att hedra Severiano Ballesteros, gå ut i helgen och slå så hårt och snett som möjligt, njut av att rädda slag från skogen, från buskar och gångvägar. Träna och lek med en järnsexa för att uppfinna slag som du aldrig slagit förr.

Vila i frid kämpen Seve. Golfen blir aldrig mer densamma.