Mycket talar för att Phil Mickelson vinner, enligt Svensk Golfs Tobias Bergman. Foto: Getty Images

Följa

Inte en i mängden

Tiger Woods har tappat form, fart och favoritskap. Plötsligt sägs årets Masters vara en av tidernas mest öppna majortävlingar. Men är det verkligen så? Vinner inte Phil Mickelson det här?

Text: Tobias Bergman • 2011-04-07 Uppdaterad 2011-04-07

Masters Tournament

Speldatum: 7-10 april
Bana: Augusta National CC
Regerande mästare: Phil Mickelson

Startlista, rond 1
Aktuell världsranking

Jag försöker oftast ha utgångspunkten att världen förflyttar sig i rätt riktning, men även om det inte var bättre förr så var det i alla fall enklare.

På den tiden alla golfens gåtor kunde lösas med ett endaste namn.

Tiger Woods namn.

Det kan kännas länge sedan nu, men det fanns dagar då det egentligen inte fanns några som helst rimliga skäl att tippa en annan segrare än Woods inför en majortävling och alla som gjorde annorlunda antingen överarbetade eller ville ge sken av att de kände till något ingen annan visste.

14 gånger vann han.

Men det var då det. Frågan är om den tiden kommer åter och det kan varken du, jag eller någon annan svara på.

Vad vi däremot vet är att vi har en betydligt intressantare och mer oförutsägbar golfvärld sedan Tiger drog nya och felriktade streck på den karta han en gång ritade upp i slutet av 90-talet och att han nu för första gången efter 1997 inte peggar upp som favorit i The Masters.

Efter tisdagens oväder sträckte Augusta National ut sig i den behagliga vårsolen i går och det kunde riktigt höras hur det växte i träd, buskar och rabatter och när tv kablar ut de första skälvande bilderna under torsdagen kommer allt att se sådär perfekt ut det bara kan göra på Augusta om våren.

Frågan är om Woods gör detsamma.

Få vågar förstås räkna ut honom helt med tanke på hans historik i tävlingen, men ännu färre framställer honom som mottagare av den gröna kavajen på söndag efter hans klena resultat de senaste två åren.

Istället pratar experter om att det här är en av tidernas mest öppna majortävlingar och räknar upp en lista med 15 tänkbara segrare.

Men jag vet inte jag.

Vill man försöka verka nyanserad så kan man ju förstås slänga ner alla 99 namnen i tombolan, veva runt några gånger och komma fram till att… tja, det här kan ju faktiskt varenda lirare vinna, till och med Ben Crenshaw skulle ju teoretiskt sett plötsligt kunna hitta 50 meter till med drivern och få fart på sin gamla putter.

Eller så riskerar man som vanligt att sätta sig i hörnet med dumstruten på sned genom att säga saker som den här:

Vad är det egentligen som talar för att Phil Mickelson i-n-t-e ska vinna?

För en vecka sedan var han väl egentligen bara ett i raden av möjliga segrare, men uppvisningen i Houston var väl precis det besked vi behövde för att undanröja alla tvivel. Han har dokumenterad form, älskar Augusta, verkar glad och harmonisk. Dessutom skulle en seger innebära att han blir världsetta för första gången, fast det är väl å andra sidan också det enda som talar emot honom med tanke på hur han har hanterat de situationerna tidigare.
Han har faktiskt också vunnit tre av de senaste sju tävlingarna på Augusta och en kanske ännu mer talande siffra är att han bara varit utanför topp tio en gång de senaste tolv åren.

Svenskarna?

Extremt svårtippat, skulle jag säga. Det känns inte som att någon av dem har knallform och meritlistorna från tidigare Augustabesök är tämligen blygsamma om vi undantar Robert Karlssons åttondeplats från 2008. De realistiska förväntningarna är att samtliga klarar kvalgränsen, men att de får svårt att ta sig in på topp tio.

Nu åker vi.

Och det är Mickelson som sitter i förarsätet.

 

Aktuell ställning
"Big Dog" med tränare – för första gången
Stensons driver trasig
Tävlingsbloggen
SVT laddar för Masterscomeback
Läs allt från Augusta

Text: Tobias Bergman • 2011-04-07
FöljaNyheter
Scroll to Top