Yani Tseng var den senaste att lyfta bucklan inför storpubliken i Kalifornien Foto: Getty Images

Följa

”Damernas Masters” fyller 40

RANCHO MIRAGE Årets första major, Kraft Nabisco Championship, som börjar på torsdagen firar i år 40-årsjubileum. Tävlingen har spelats på samma bana, Mission Hills, sedan starten. – Det är vårt Augusta, säger tidigare vinnaren Helen Alfredsson till Svensk Golf.

Text: Daniel Rosenlund • 2011-03-31 Uppdaterad 2011-03-31

En engelsman vid namn David Foster som vid den tiden var vd för Colgate kom på idén om att sponsra en damgolftävlingen i Rancho Mirage. Hans företag sponsrade en tävling 1972 som på den tiden hade 100 000 dollar i prispengar. Det ska jämföras med att damernas US Open samma år hade 30 000 dollar i prispengar.

Foster kom sedan på att använda stora amerikanska tv-stjärnan Dinah Shore som värd för tävlingen. Den var under många år känd som “Dinah Shore” på samma sätt som tävlingen på PGA är känd som Bob Hope. Shore brukade även ta med andra stjärnor till tävlingen som Frank Sinatra, Jack Lemmon med flera.

– Den här tävlingen har betytt mycket för damgolfen. Den är som vårt Augusta. Alla vet hur banan är och har spelat förut, säger Helen Alfredsson till Svensk Golf.

Hon är en av de två svenskor som vunnit här (1993). Den andra är förstås Annika Sörenstam som har vunnit tre gånger (2001, 2002 och 2005).

Blev major 1983

Det dröjde ända fram till 1983 tills tävlingen fick majorstatus. När sedan Dinah Shore avled plötsligt 1994 var flera oroliga att tävlingen skulle försvinna. Men den finns fortfarande kvar och Shore finns numera som staty på det artonde hålet.

– Det här är en av mina absoluta favoritbanor på touren, säger Anna Nordqvist som bara spelat i förra årets Kraft Nabisco men gillade den redan när hon spelade första delen av sitt kval här 2008.

Avslutningshålet är ett av de mest kända inom golfen. Ett par-5 hål som går att nå på två slag med vatten kring hela greenen. Ett antal berömda eaglar har gjorts för seger men fler segerdrömmar har försvunnit i vattnet runt green.

Vattnet har också numera en annan funktion. Det har blivit en tradition att vinnaren hoppar i “Poppie’s pond”. Något som Amy Alcott startade 1991 när hon tog en av sina tre segrar.

Den senaste i raden av spelare att ta segerdoppet var Yani Tseng som tog segern före Suzann Pettersen förra året.

Sju svenskor startar i veckans tävling. Förutom Alfredsson och Nordqvist även Maria Hjorth, Pernilla Lindberg, Karin Sjödin, Sophie Gustafson och Louise Friberg.

Louise ser ljuset i tunneln
Mimmi – mamma och mentor
Tävlingsbloggen. Anna och Pernilla hänger med

Text: Daniel Rosenlund • 2011-03-31
FöljaNyheter
Scroll to Top