Maria Hjorth med dottern Emily, nu två år Foto: Getty Images

Följa

Mimmi – mamma och mentor

RANCHO MIRAGE Det är dags för årets första major. Maria Hjorth har haft framgångar i Kraft Nabisco men har också något att bevisa efter förra årets snöpliga diskning. Numera har vår senaste segrare på LPGA nya roller utanför banan. Som mamma och mentor.

Text: Daniel Rosenlund • 2011-03-30 Uppdaterad 2011-03-30

Kraft Nabisco Championship

Speldatum: 31 mars till 3 april
Bana: Mission Hills, Rancho Mirage
Prispengar: 3 miljoner dollar
Segrare: Yani Tseng (2010)

Startfält
Starttider
Penninglista
Aktuell ställning

Läs också:

Mimmi – mamma och mentor
Louise ser ljuset i tunneln
“Damernas Masters” fyller 40

“Mimmi” är tillbaka i Palm Springs för damernas svar på Masters. Kraft Nabiso Championship som liksom herrarnas första major återkommer varje år till samma bana. Och Mission Hills är ett kärt återseende för de flesta spelarna. Så även för Hjorth. Även om förra året var annorlunda. Då blev hon diskad för att inte ha varit på plats i tid som reserv i pro-amen.

– Men nu blir man inte diskad längre. Så något gott hade det väl med sig, berättar hon för Svensk Golf sittande i solen utanför klubbhuset.

Tre timmar på akuten

Uppladdningen för veckan kunde har börjat bättre. Efter söndagens tävling i Los Angeles tillbringade hon tre timmar på akuten med 2-åriga dottern Emily som hade hög feber.

– Men de hittade inget fel på henne. Och nu är allt bra igen. Det var tur att det var på söndagen så att det inte störde veckans tävling så mycket.

Att få barn 2009 ändrade Marias inställning till livet och till golfen.

– Förut var golfen allt. Nu har jag mer fått en balans i livet. Det finns något efter golfen samtidigt som det är en boost att visa för andra golfare och kvinnliga idrottare att det går att tävla på högsta nivå även efter man fått barn.

Viktig seger

Därför var segern i Tour Championship i slutet på förra året viktig på flera sätt.

– Den var jätteviktig. Det var ett bevis på att jag var tillbaka både kroppsligt och spelmässigt på högsta nivå. Jag kan fortfarande vinna en tävling med alla de bästa med.

Att veckans tävling är en major ändrar inte hennes upplägg och hon känner sig i bra form efter en bra inledning på säsongen med bland annat en topp-tio placering i Asien. Men hon erkänner att en major är det som fattas i hennes framgångsrika karriär.

– Att vinna en major skulle betyda jättemycket. Efter fyra vinster på LPGA är det det enda som fattas för mig. Jag har varit nära några gånger. Speciellt i LPGA-mästerskapet 2008 när jag förlorade i särspel mot Yani Tseng. Då var det några koppsnurrar i särspelet.

Mentor för Anna

En annan ny roll för Hjorth är som något av en mentor för vår nya, unga stjärna Anna Nordqvist. De bor numera båda i Orlando och tränar en del tillsammans. Och de är goda vänner.

– Jag försöker hjälpa Anna med det jag kan. Det är inte lätt att komma fram så fort som hon gjorde med att vinna en major direkt. Det är inte heller lätt att flytta från Phoenix och sina collegekompisar så då försökte jag hjälpa till. Det är inte så många som vet hur himla ensamt det kan vara på touren. Speciellt när det går lite sämre. När det går bra vill alla prata med dig men när det går sämre så lär du dig snabbt vilka som är dina riktiga vänner.

Och Anna Nordqvist håller med om att det är bra att ha dalatjejen som vän på touren.

– Mimmi är en av mina absolut bästa vänner härute. Jag vet att hon vill mig väl och har världens mest underbara familj. Hon är bra att ha som vän för hon är en riktigt bra spelare och har bra distans till spelet och bra inställning överhuvudtaget.

Det är en inspiration som går åt bägge håll. Anna är känd för att tycka om att träna och träna mycket.

Tränar färre timmar

– Jag tränar kanske inte lika många timmar som hon gör men det är en inspriration att se henne satsa så hårt. Jag hoppas jag kan inspirera henne till att hitta en bra balans och ett bra liv även utanför golfen, säger Maria.

Något som hon verkar ha funnit med sin familj. Och kanske kan det här vara veckan när hon får sin efterlängtade major.

"Damernas Masters" fyller 40
Louise ser ljuset i tunneln
TÄVLINGSBLOGGEN. Vem vinner det här?

Text: Daniel Rosenlund • 2011-03-30
FöljaNyheter
Scroll to Top