Tranåskillen David Lingmerth inleder nu jakten på ett PGA Tour-kort. Som caddie har han sin historiske farbror Göran.

Följa

”NFL större än PGA”

1987 blev Göran Lingmerth förste svensk i amerikanska fotbollsligan NFL. Nu kan David Lingmerth säkra ett kort på PGA Tour. Med sin farbror på bagen.- Hans prestation är större, säger David.

Text: CM Hellsten • 2010-12-01 Uppdaterad 2010-12-01

PGA Tour Q-School

Bild 1110331

PGA Tour Q-School
Datum:
1-6 december.
Spelplats: Orange County CC, Panther Lake Course & Crooked Cat Course, Winter Garden, Florida.

Aktuell ställning

Den fjärde oktober 1987 skrev den då 22-årige Göran Lingmerth från Nässjö in sig i historieböckerna. Han blev då den förste svensken i National Football League när han debuterade som kicker för Cleveland Browns i bortamatchen mot New England Patriots på Foxboro Stadium utanför Boston.
Browns vann med 20-10.

Göran Lingmerth tog sig hela vägen till NFL via high school i Kalifornien och college i Arizona.
Nu hoppas brorsonen David på att nå finrummet i sin sport.
På onsdagen inleds sista kvalsteget till PGA Tour och David Lingmerth är en av tre svenskar som deltar på Orange County National utanför Orlando.
Och farbror Göran går caddie.
– Jag vet att han kommer att vara lika glad som jag själv om jag kan kvala in, men med tanke på att Göran var förste svensken som spelade i NFL och jag inte blir först på PGA Tour så är hans prestation större, säger David inför kvalstarten.

David, 23,kommer från Tranås och har tillbringat de senaste säsongerna på college i Florida och numera i Arkansas.
– Det skulle förstås vara en härlig förändring i mitt liv om jag lyckas kvala in. Jag har ju gått i skolan även under den här terminen och för tillfället är planen att göra klart de sista två kurserna i vår, men vi får se hur det går med allt.

Både David Lingmerth och Karlstads Jonas Blixt säkrade en plats i slutkvalet med ett slags marginal när steg 2 två avgjordes tidigare i november.
Richard Stanley Johnson, som vann Scandinavian Masters på Bro Hof i somras, är också på plats för att förnya sitt USA-kort.
Lingmerth anlände till Florida i onsdags förra veckan för att kunna förbereda sig och träna i bra klimat.
– Spelet känns bra. Närspelet har varit fint hela hösten, även drivern har suttit bra. Under hösten har jag jobbat lite på järnslagen och de senaste två veckorna har jag hittat de också så jag har goda förhoppningar, säger David.

De inledande kvalstegen har avgjorts på 19 banor i delstater som Alabama, Florida, Georgia, Hawaii, Kalifornien, Nevada, North Carolina och Texas och det här är fjärde gången på åtta år som kvalfinalen arrangeras på Orange Countys två banor Panther Lake och Crooked Cat.
– Jag gillar båda banorna. De spelas ganska långt och är väldigt lika varandra. Det gäller att hålla sig på fairway som är smal eftersom ruffen är ganska hög och saftig.

Alla deltagare spelar tre varv på “pantern” och “katten” och efter sex ronder så delas 25 tourkort ut.
– Jag har spelat lite upp och ner på vägen hit, men emellanåt har det varit riktigt bra. Så jag ser fram emot en bra vecka, med rätt attityd kan det nog räcka långt, säger David.


Foto: Getty Images
Matt Bahr har precis sparkat i väg bollen under en match mellan Cleveland Browns och Los Angeles Raiders 1987. Göran Lingmerth var kicker-kollega till Matt Bahr det året
.
Bild 1110330 


Text: CM Hellsten • 2010-12-01
FöljaNyheter
Scroll to Top