Lorena Ochoa och Greg Norman spelade även tillsammans under onsdagens pro-am Foto: Getty Images

Följa

Norman och Ochoa tror på ny OS-bana

En ny OS-bana uppförs i Rio och står eventuellt värd för en tävling redan 2015. Detta påstår Greg Norman, som själv hoppas designa den olympiska layouten tillsammans med Lorena Ochoa.

Text: Eric Franzén • 2010-11-11 Uppdaterad 2010-11-11

Drygt ett år har passerat sedan golfen åter välkomnades in i den olympiska familjen. Det är fortfarande osäkert exakt var den första bollen peggas upp under OS 2016 i Rio.

International Golf Federation, som håller i arenafrågan tillsammans med arrangörslandets stab, har hittills inte offentliggjort om tävlingen kommer att spelas på en ny bana eller om befintliga Gávea Golf and Country Club och Itanhanga Golf Club ska renoveras.

Intressenter som vill sätta sitt namn på en ny eller renoverad OS-bana saknas dock inte.
Tidigare i år gjorde Annika Sörenstam och Jack Nicklaus gemensam sak när de erbjöd sig att designa OS-sträckningen. Nyligen aviserade även Lorena Ochoa och Greg Norman att de planerar att ta upp kampen med Sörenstam och Nicklaus i form ett konkurrerande anbud.

Ochoa och Norman kastade nytt ljus på den stundande urvalsprocessen under onsdagens gemensamma presskonferens i Mexikanska Guadalajara – där Lorena Ochoa Invitational spelas.

– Jag tror att vi har lagt det åttonde eller nionde budet. Det är ett annat team inblandat, vilket jag tror är Annika och Jack Nicklaus, medan de övriga kommer från individuella arkitekter. IOK kommer att granska alla anbud, för att sedan välja ut de tre intressantaste, säger Greg Norman.

Den forne australienske världsettan hävdar också att det redan är klart att en helt ny bana kommer att byggas för OS.

– Vi vet att de funderar på att arrangera en tävling på banan redan 2015. Jag har inte sett området, men några i mitt team har gjort det. Banan kommer troligtvis att ta mellan 18 månader och två år att bygga. Det tar troligtvis 12 till 18 månader att ordna de tillstånd som krävs, så med hänsyn till detta så tror jag att urvalsprocessen är klar någon gång under första halvåret 2011.

Oberoende av Normans uttalande har även företaget Venatol, med säte i Förenade arabemiraten, meddelat att de är inblandade i ett resortprojekt utanför Rio där en mästerskapsbana kommer att ackompanjeras av 140 villor, 210 lägenheter och ett femstjärnigt hotell.

Även om andra designbyråer legat lågt med att visa publikt intresse för OS-banan är det sedan tidigare känt, innan golfen togs upp i OS 2016, att Nick Faldo och Steve Smyers utarbetat en masterplan för en 36-håls anläggning nära Rios internationella flygplats.
Att Faldo och Smyers Rio de Janeiro International Golf Resort skulle stå klar under 2011, som tidigare aviserats, verkar i dag inte troligt då banorna ännu inte börjat byggas.


Text: Eric Franzén • 2010-11-11
FöljaNyheter
Scroll to Top