2004 spelade Anders Forsbrand senast på touren – det året blev det en start på ET och en på Challengetouren. Foto: Getty Images

Följa

Forsbrand siktar högt i comebacken

Anders Forsbrand är en av våra största golfare genom tiderna. Nu har svensken gjort comeback – och siktar mot amerikanska Champions Tour. – Målet är att vinna en seniormajor, säger han efter att ha tagit sig in i slutkvalet.

Text: Tobias Bergman • 2010-11-10 Uppdaterad 2010-11-10

Anders Forsbrand har vunnit sex gånger på Europatouren och segrat i prestigefyllda World Cup och Dunhill Cup.

Men som 43-åring försvann han från de stora scenerna efter att resultaten uteblivit några år. Sedan dess har han varvat coachjobb med ett skönt liv med en hel del sällskapsgolf i Florida, men när värmlänningen nu fyller 50 har han bestämt sig för att ta ny sats igen.

Målet är i första hand Champions Tour, men i förlängningen större saker än så.

– Alltså jag vill ju spela de stora tävlingarna och min målsättning är fortfarande att vinna en major, även om det nu handlar om seniortävlingar. Just nu är jag inte lika bra som jag en gång var men tror att jag kan bli rätt vass när jag väl börjar tävla igen, säger han till Svensk Golf.

Och första hindret i den nya satsningen har han redan övervunnit.

Förra veckan spelade nämligen Forsbrand det inledande kvalet mot Champions Tour på MetroWest utanför Orlando och resultatet blev lyckat. Anders Forsbrand tog sig nämligen vidare till slutkvalet med ett slags marginal.

– Det var skönt att lyckas, men oj vad nervöst det var. Jag har ju inte spelat en tävling på sju år och det här kändes som att spela mot en siffra bara. Jag är väldigt nöjd med att jag grejade det.

Du avslutade med en 74:a – var det nerverna som spökade?
– Nja, det blåste faktiskt en hel del. Jag träffade 15 greener, men brände fem puttar under 1,20.Därför blev det som det blev.

Varför har du inte tävlat något inför kvalet – du borde ju rimligen ha fått göra några tävlingar på European Tour om du hade haft lust?
– Jag har inte varit tillräckligt bra. Det är liksom ingen mening att åka iväg och skjuta 75-76. Jag körde på med en tränare tidigare i år men gick inte framåt. Nu har jag bytt och allt har blivit mycket bättre, säger Forsbrand.

Nu laddar Forsbrand för nästa veckas slutkval, men är fullt medveten om att det blir hur tufft som helst.

– Vi spelar ju bara om fem fulla kort. Så det här är väl den tuffaste touren av dem alla att ta sig in på. Men mitt mål är i alla fall att bli topp 30. Då får man en kategori som innebär att man slipper spela förkval till kvalen inför tävlingarna…

Förhoppningsvis kan han få ett eller annat tips av sin hyresvärd till veckan. Svensken ska nämligen bo hemma hos kompisen Bernhard Langer, som är en av giganterna på Champions Tour.

– Han är helt fruktstansvärt bra. Om folk bara visste hur ont han har haft i kroppen de senaste 20 åren med stel nacke och ryggproblem. Ändå lirar han makalös golf, säger Anders Forsbrand.

Finalkvalet till Champions Tour inleds nästa tisdag och spelas över 72 hål.


Text: Tobias Bergman • 2010-11-10
FöljaNyheter
Scroll to Top