Banan på Skaftö är trång och ganska kort. Nu ska den få en rejäl ansiktslyftning av förre Ryder Cup-spelaren Pierre Fulke som numera är banarkitekt.

Följa

Skaftö GK får halv miljon från EU

Skaftö GK har en stark ungdomsverksamhet – men ett par duktiga spelare har valt att flytta för att utvecklas. Nu har klubben startat ett projekt för att behålla ungdomarna på orten. Det belönar EU med 516 000 kronor. – Det känns fantastiskt, säger tränaren Mikael Kinhult.

Text: Tobias Bergman • 2010-11-09 Uppdaterad 2010-11-09

Västkustklubben Skaftö GK har länge varit skickliga på att rekrytera nya juniorer. Mellan 60 och 75 procent i närområdet i årskurserna 1-6 spelar golf aktivt och det har mynnat ut i att man också har lyckats fostra en hel del duktiga spelare.

Men när idrottsgymnasier på större orter har lockat så har Skaftö inte haft mycket att kontra med och det har fått följden att två duktiga spelare bestämde sig för att flytta.

Det fick klubben att reagera – och agera.

– Vi kom fram till att vi ville göra ett försök att erbjuda ungdomarna samma sak som man exempelvis gör på Riksidrottsgymnasiet i Ljungbyhed. Så vi skapade en föräldragrupp med ett antal engagerade människor, forskade i detta och tog fram ett koncept för vad vi ville göra, säger Mikael Kinhult, pro på Skaftö.

Initiativet fick effekt omgående.

Inför årets antagning valde samtliga aktuella spelare att stanna hemma i Skaftö, men en annan trevlig överraskning följde med på köpet.

– En medlem på klubben tipsade om att vi borde försöka söka EU-bidrag för detta och när vi läste på om detta blev vi genast intresserade, berättar Kinhult.

Så småningom lämnade klubben in en ansökan under projektnamnet “Team Skaftö” och med temat “Vad idrotten kan göra för glesbygden”.

Resultatet blev över förväntan.

– Vi fick gå på ett möte beskriva projektet. Sedan gick vi därifrån en stund och blev sedan inkallade och fick beskedet att vi hade tilldelats 516 000 kronor. Det kändes fantastiskt och var långt mer än vad vi initialt hade vågat hoppas på, säger Kinhult.

Vad innebär pengarna för satsningen?
– Tidigare fick vi vända på varenda krona för att få ihop detta. Nu har vi fått helt andra möjligheter och kan stärka upp den tänkta verksamheten på olika områden och bli ännu bättre. Förhoppningsvis blir vi också ett intressant alternativ för ungdomar från näraliggande klubbar.

Nu vill han uppmana andra svenska klubbar att söka samma möjligheter.

– Jag hoppas verkligen att många får upp ögonen för det här och kollar upp den här typen av bidrag. Jag kommer att delge SGF mina erfarenheter så de kan spridas vidare, säger Mikael Kinhult.


Text: Tobias Bergman • 2010-11-09
FöljaNyheter
Scroll to Top