Följa

Bro Hof måste bygga om Stadium Course

Enligt tidningen MiljöAktuellt har Länsstyrelsen avslagit Bro Hofs överklagan och anser att klubben brutit mot miljöbalken. Nu måste banan byggas om före mars 2012, annars väntar böter på 8 miljoner kronor.

Text: CM Hellsten • 2010-11-05 Uppdaterad 2010-11-05

Efter ett omfattande utredningsarbete konstaterade Bygg- och miljönämnden i Upplands Bro kommun att Bro Hof Slott Golf Club inte hade följt det bygglov som de hade fått när Stadium Course byggdes. Därför beslutade nämnden att marken kring hål 15 och 16 ska återställas som den var innan banan uppfördes. Området som ska justeras är den del som är utanför detaljplanen.

Bygg- och miljönämndens ordförande Bengt Johansson (s) har tidigare förklarat vad de är kritiska till:
– Det är två ärenden – ett enligt miljöbalken och ett enligt plan- och bygglagen. Det som vi har förelagt Bro Hof är att:
– Återställa en del höjder i terrängen som de har förändrat i strid med bygglovet. 
– De har anlagt delar av en damm inom naturreservatet.
– De har förändrat strandlinjen.
– De har dräneringar som går rätt ut i Mälaren, vilket de inte fick ha. De har själva talat om att alla dräneringar skulle mynna ut i en bäck som sedan skulle stanna i dammar på sin väg ut mot Mälaren för att på det viset renas.
– Vi tycker att vi har tillräckligt med underlag för vårt beslut och konstaterandet att Bro Hof inte har följt gällande bygglov och att de har gjort saker som är i strid med naturreservatets bestämmelser. Det här är inget konstigt ärende, i dagligt tal handlar det om ett svartbygge, trots storleken och komplexiteten, sa Bengt Johansson tidigare till Svensk Golf.

Efter att nämnden offentliggjort sitt beslut kommenterade Bro Hofs grundare Björn Örås fallet så här:
– Det är omöjligt att förstå det här. För 2,5 år sedan så polisanmälde kommunen oss på ett antal punkter i det här ärendet men efter förundersökningen kom åklagaren på samtliga punkter fram till att det inte gick att styrka något brott utan att vi har följt de träffade överenskommelserna. Det är så att den högste ansvarige på kommunen, som vi har haft att göra med hela tiden och som vi träffat överenskommelserna med är den förre kommundirektören, Stellan Folkesson. Han har till och med varit och vittnat i polisförhör om att Bro Hof har byggt enligt träffade överenskommelser och att vi inte har brustit i något avseende, men det verkar inte den nuvarande tjänstemannaledningen bryr sig om.

Bro Hof lämnade in ett överklagande och ärendet skickades vidare till länsstyrelsen och då, i december 2009, var Björn Örås helt övertygad om att ärendet skulle läggas ner.

Nu har dock länsstyrelsen, enligt tidningen MiljöAktuellt, avslagit Bro Hofs överklagan och om inte marken återställs före mars 2012 så hotar böter på 8 miljoner kronor.


Text: CM Hellsten • 2010-11-05
FöljaNyheter
Scroll to Top