Utvecklingen ska vändas för att försöka få tillbaka juniorerna i golfen. Foto: David Källman

Följa

Ny satsning ska minska juniortappet

Juniortappet fortsätter i Golfsverige, men nu ska det bli ändring. Med hjälp av nya juniorkonsulenter och pengar från Idrottslyftet vill SGF vända trenden.

Text: Sylvia Luther • 2010-11-04 Uppdaterad 2010-11-04

Medlemsstatistiken sedan år 2000 visar att 2003 var ett toppår på pojksidan (73 152) medan flickorna toppade sin lista 2004 (20 992). Det var då i början på 2000-talet och fem år framöver som idolen och förebilden Annika Sörenstam hade sin riktiga peak.

Sedan toppnoteringarna 2003/2004 har intresset för golf dalat bland juniorerna varje år. I dag finns runt 56 000 juniorer, 43 000 pojkar och 13 000 flickor.

– Det är väldigt tråkigt att juniorerna som spelar golf minskar i antal. Som i alla andra idrotter har man medlemstapp vissa år, det farliga är om vi skulle se liknande resultat kommande år. Vi får se det som en väckarklocka, har vi jobbat med detta tidigare får vi jobba ännu mer nu eftersom juniorerna är alla klubbars framtid. Här får vi inte tappa fler medlemmar.

Det säger Sofia Ivarsson ny ordförande i ungdomsrådet sedan augusti i år då hon efterträdde Philip Arneryd. Hennes golferfarenheter sträcker sig från sjuårsåldern då hon spelade med sin pappa och började i knatteträning. Två år senare fick hon sitt gröna kort.

I dag är hon precis fyllda 21 och har arbetat i Ungdomsrådet i ett och ett halvt år, tidigare var hon vice ordförande. I och med det nya ordförandeskapet är hon automatiskt adjungerad till förbundsstyrelsen.

Har ni pratat något om juniortappet under förbundsstyrelsens möten i höst?
– Jag har bara varit med på ett möte än så länge men Svenska Golfförbundet gör en stor juniorsatsning under fyra år med start 2011. Syftet är att rekrytera juniorer men framförallt behålla de juniorer vi har i dag. Det kommer att tillsättas ett antal juniorkonsulenter som ska jobba ut mot klubbarna direkt. En fantastisk satsning! säger Sofia Ivarsson.

Bengt Sylvan på SGF är ansvarig för den nya juniorsatsningen som ska genomsyra Golfsverige framöver.
– Vi får stora ekonomiska resurser som kraftsamlas via Idrottslyftet, nästan 25 miljoner under fyra år. Och vi satsar på professionella juniorkonsulenter som kan stötta distrikt och de klubbar som vill utveckla sin juniorverksamhet. Ett exempel är Grönt Ljus, som är en bra modell att använda och som distrikten och drygt 70 klubbar jobbar efter. Det blir en kraftfull samverkan i hela Golfsverige mellan förbundet, distrikten och klubbarna.

Enligt den senaste statistiken ser medlemsläget ut så här i Golfsverige:
Totalt 500 719 aktiva medlemskap* vilket är en minskning med 11 688 medlemskap eller drygt två procent sedan 2009 då 512 407 registrerades.

56 386 juniormedlemskap, en minskning med 5 084 eller nio procent sedan 2009 då 61 470 registrerades. Förra året var juniorminskningen 4 816, så minskningen fortsätter öka.

Vad kan då klubbarna göra för att behålla och locka till sig juniorerna?
– Som Skandia säger, att göra tonårsrummet större, det tycker jag säger allt. Gör golfbanan till den plats där alla trivs, inklusive våra unga medlemmar, säger Sofia Ivarsson.

Har ungdomarna blivit latare, sitter de hellre framför datorn och umgås än är utomhus?
– I och med den mediala utvecklingen som skett de senaste åren kan vi se att unga sitter mer vid datorn, som resten av samhället. Jag tror vi kan se det som en resurs, att kommunicera med ungdomarna, inte bara något negativt. Sen ökar det givetvis konkurrensen om deras tid vilket gör att golfbanan helt enkelt måste bli den bästa och roligaste platsen att både träna och träffa kompisarna på, säger Sofia (bilden).

 

Bild 1110127

 

Ungdomsrådet jobbar både på klubbar och högre upp i organisationerna och vill vara ett bollplank så att inte ungdomsfrågorna glöms bort i golfen. Den stora träffen för ungdomsledare i Sverige är Ungdomsforum som i år lockade nära 120 personer.

Pratade ni om minskningen av juniorer på Ungdomsforum och vad som kan göras?
– Ungdomsforum har ett tydligt syfte, att inspirera och ge våra juniorer nya verktyg som de kan jobba vidare med hemma på klubben. Ungdomsforum verkar för de ungdomar som finns inom verksamheten i dag. Vi vill ge dem nya nätverk, uppmuntran, glädje och gemenskap som vi hoppas att de sprider vidare hemma på klubben. Det hoppas vi kunna leda till nyrekrytering av medlemmar till Sveriges golfklubbar.

Vad står på programmet nästa år vid forumet?
– Det är än så länge lite hemligt… Vi kommer att släppa lite information samt inbjudan om några veckor. Håll koll på Snobbpsort.se!

* Fotnot: Siffrorna anges i medlemskap och inte i personer, eftersom en person kan vara medlem i flera golfklubbar.


Text: Sylvia Luther • 2010-11-04
FöljaNyheter
Scroll to Top