Magnus A Carlsson, Oscar Florén och Joel Sjöholm kan börja planera för European Tour 2011. Foto: Getty Images

Följa

Svensktrio klara för European Tour

Medan Oscar Florén och Joel Sjöholm i praktiken redan hade sina tourkort i handen var det en svettig lördag för Magnus A Carlsson, men nu är alla tre klara för European Tour 2011. - Det känns jättebra, livet leker, säger Sjöholm till Svensk Golf.

Text: Oskar Åsgård • 2010-10-30 Uppdaterad 2010-10-30

Apulia San Domenico Grand Final

Bild 1110090
Speldatum: 27-30 oktober
Spelplats: San Domenico Golf, Puglia, Italien
Prispengar: 300 000 euro (51 500 euro till segraren)
Segrare: Matt Haines

Slutställning
Starttider & deltagarlista
Challenge Tour Rankings

Läs ocksåGustafsson i slagläge

Stormvindar plågade finalspelarna

Gustafsson tog pole position i Italien

Det var visserligen Pelle Edberg och Peter Gustafsson som placerade sig bäst i Apulia San Domenico Grand Final, men tyvärr räckte inte en delad femteplats för att någon av de två skulle klättra in bland topp-20 på den slutliga Challenge Tour-rankingen.

Edberg, som hade behövt sluta etta, tvåa eller ensam trea, var riktigt het i början av varvet och var fem under par redan efter åtta hål. En bogey på nian och en dubbelbogey på elvan (par 5) grusade dock Edbergs chanser. Smålänningen kommer dock få en kategori, om än något sämre än den som ges till topp-20, på European Tour nästa säsong ändå tack vare sin placering på Race to Dubai-rankingen (114:e plats i skrivande stund).

För Peter Gustafsson är det dock slutkvalet i Spanien i början av december som gäller för att ta sig ut på European Tour.

De tre svenskar som tillslut slutade topp-20 på CT-rankingen var Oscar Florén (6:a), Joel Sjöholm (12:a) och Magnus A Carlsson (18:e).

För Carlsson var det en svettig väntan efter att han hålat ut på 18:e hålet. Svensken, som avslutade vasst med fyra birdies sista nio, var inför veckan rankad som 16:e man och med flera spelare inom ett tajt pengaspann var det ovisst om det skulle räcka hela vägen.

– När jag spelade kände jag ingen press, då var det bara spela på. Men det var när man kom in som man började tänka på vem som fick sluta var. Då var det nervöst och man betedde sig säkert lite konstigt under en stund, säger Carlsson med ett skratt.

Men med 2 139 euros marginal är 30-åringen, som har två säsonger på European Tour bakom sig, åter klar för huvudtouren.

Nedan följer tre snabba intervjuer med de nyutexaminerade svenskarna.

Oscar Florén, 26 år (6:a på CT-rankingen, 1 seger, 5 topp-10)

Grattis, nu har du för första gången i karriären fixat kortet på European Tour. Hur känns det?
– Det känns jättebra. Nu har jag ju vetat det i några månaders tid och kanske har det varit problemet som gjort att jag inte spelat riktigt lika bra nu mot slutet. Men det är väldigt skönt att komma topp-10.

Vad ser du mest fram emot på European Tour?
– Bara att få spela där, det är vad jag vill göra. Att få spela med de bästa spelarna.

Hur mycket betyder det för dig att du under säsongen också vann din första titel som proffs?
– Det betyder mycket tror jag. Att bara ha kommit över den tröskeln. Det är säkert lite annorlunda på ET, men det är jäkligt skönt att ha vunnit.

Vad tror du att du behöver förbättra för att vara med och slåss i toppen även på European Tour?
– Det är nog mest scoringklubborna, wedgar och puttning, som alltid kan förbättras.

När inleder du 2011 års säsong?
– Det blir i Sydafrika i januari. Jag åker över till USA på torsdag och tränar där fram till mitten av december. Jag känner mig lite sliten, men i och med att jag varit klar för ET ett tag nu har jag bara sett fram emot att det ska börja.

Joel Sjöholm, 25 år (12:a på CT-rankingen, 0 segrar, 6 topp-10)

Grattis, nu har du för första gången i karriären fixat kortet på European Tour. Hur känns det?
– Jajemen, det känns jättebra. Livet leker. Idag sköt jag -6 och gjorde allt jag kunde för att sluta topp-10 på rankingen. Nu fanns det inte mycket mer att göra, men den enda skillnaden blir att jag måste spela bättre i början av året vilket jag har tänkt göra.

Vad ser du mest fram emot på European Tour?
– Svårt att säga, men jag har alltid velat nå dit. Det har varit mitt mål sen jag var ungefär åtta. Nu har man börjat komma in i det här med att vara professionell golfare och då känns det som att det ska bli kul att se vad man har att mäta sig mot. Precis som på college, när man fick möta bättre och ännu bättre skolor.

Hur känner du att ditt spel står sig på European Tour?
– Jag tycker att mitt spel har framstått som ganska starkt i år med sex topp 5-placeringar, men samtidigt har jag inte lyckats vinna. Det viktigaste för mig är att få en vinst så fort som möjligt och det är vad jag ser fram emot – att få hålla upp en buckla på European Tour. Jag är jättenöjd med att komma tolva på Challenge Tour, men det har inte stämt i en hel vecka för mig än så länge och därför är det förbannat kul att se hur det kan bli nästa år.

Det har ju varit en lång säsong, känner du dig sliten?
– Jag är helt förstörd. Den här veckan har jag, och det här säger jag på fullaste allvar, bara velat åka hem varenda timme. Det har förstås varit jättekul att spela, jag älskar golf, men när man reser så mycket känns det efter ett tag som att man bor i en resväska. Livet på Challenge Tour är inte så bekvämt som många kanske tror.

Magnus A Carlsson, 30 år (18:e på CT-rankingen, 0 segrar, 3 topp-10)

Nu är du tillbaka på European Tour efter en säsongs frånvaro, hur känns det?
– Det var såklart målet att ta sig tillbaka till European Tour. Innan säsongen kändes det inte så bra, så då tänkte jag att “tja, topp-45 så att man kommer direkt till sista steget (i ET-kvalet) och sen får jag ta det därifrån”, men jag hade några bra placeringar under sommaren och i Kazahkstan så då kunde jag lika gärna satsa på topp-20.

Du har ju spelat på European Tour förut och varit nära att vinna där, vad är känslan nu inför nästa säsong?
– Jag vet vad som behövs och man behöver spela bra. Det har jag gjort några veckor i år och hyfsat stabilt dessutom. Man får köra på och gå ut och ha roligt.

Vad behöver du förbättra för att slåss i toppen även på European Tour?
– Det har blivit bättre sen i fjol, men det är en stor bit kvar på framför allt närspelet. Mest chippning och pitchning. Puttningen har blivit mycket bättre sen förra året, vilket är roligt.

När inleder du 2011 års säsong?
– Jag tror att jag passar på att åka till Sydafrika och förhoppningsvis får jag spela de fyra tävlingarna där nere i december och januari.

McDowell mästare efter tuff vecka
Pettersson föll tungt
Hemmaseger i Sydkorea
Pace fortsätter dominera

Text: Oskar Åsgård • 2010-10-30
FöljaNyheter
Scroll to Top