Det gamla klubbhuset bevakar greenen. På Hovås spelades den första svenska proffsmatchen 1916 med Georg Roberts, R Turnbull, Edward Roberts och William Hester. Erik Runfelt står vid flaggan.

Följa

Sveriges äldsta klubbhus 100 år

Göteborgs Golf Klubb är Sveriges äldsta klubb och bildades redan 1902. 1910 uppfördes själva klubbhuset som än idag står kvar på samma plats men är nu i privat ägo. Den 23 oktober firade huset i Hovås 100 år.

Text: Sylvia Luther • 2010-10-29 Uppdaterad 2010-10-29

Det var arkitekten Ernst Torulf som stod bakom klubbhuset i Hovås. Några år tidigare hade han och en arkitektkollega ritat huvudbyggnaden vid Göteborgs universitet, och tillsammans med Ivar Tengbom fick han flera stora bygguppdrag i Sverige.

Torulf placerade klubbhuset högt i naturen med fri utsikt över banan och Askimsviken. Än i dag står det kvar på samma plats och med det nya klubbhuset en bit nedanför.

Göteborgs G K låg först i Arendal på Hisingen men flyttade 1904 till Hovås, en mil söder om Göteborg. 1904 hade klubben sex hål, och sex år senare stod klubbhuset klart. Det utnyttjades flitigt i nära 30 år innan det 1938 ersattes av ett nytt klubbhus som fortfarande är i bruk. Ursprungsbyggnaden fick dock stå kvar och användes som sommarbostad av klubbmedlemmarna. 1988 sålde klubben huset till en mäklarfirma och pengarna från försäljningen kom väl till pass för investeringar och förbättringar av banan.

Sedan fyra år tillbaka äger Pia och Mats Jönsson det gamla klubbhuset.

Hur kom det sig att ni köpte huset?
– Vi köpte huset av ett företag som hade haft det som representationshus sedan 1991, berättar Mats Jönsson. Vi är den första privata familj som äger det men det var en slump att vi köpte det. Vi ägde ett hus som var ganska likt det och jag var ute och tittade på huset för att köpa det som kontor. Men när jag kom in hade de nyrenoverat hela huset till privatbostad och då visade jag det för familjen.
– Sedan hade jag hört talas om att Sean Connery bodde i en fyr vid St Andrews, så då kan väl vi bo i ett gammalt klubbhus…

Uppfarten fram till huset var inte i bästa skick och därför håller familjen Jönsson nu på att göra en golfbilväg fram till bostaden – trevåningshuset på 250 kvadrat.

Tre av fyra i familjen spelar golf och närmare till första tee kan ingen ha. Ett tjugotal trappsteg så är man framme.

– Det är klart att man vårdar ett sånt här hus, tre hus efter varandra är K-märkta. Det går inte att ta bort huset och sätta upp en tegelvilla, det vore inte så poppis, säger Mats Jönsson.

Ni bjöd medlemmarna på 100-årskalas, hur kom ni på den idén?
– Jag fick en tavla av huset och det fanns en historia på baksidan. Där står det om hur taklagsfesten ägde rum för hundra år sedan. Då bestämde vi att vi skulle ha en privat taklagsfest i februari. Sen hade vi en större grej ihop med klubben den 23 oktober. Vi ville att klubben skulle göra en tävling och det blev klubbmästerskapet i hickory. Vi bjöd upp alla spelare på korv, snaps och öl och hade öppet hus på dagen för klubbmedlemmarna.

Hur många kom och besökte er?
– Kanske femtio stycken på dagen. Sedan var ett sextiotal inbjudna till kvällens mingelparty.

Har du något kuriosa att berätta?
– Gamla ettan, Sveriges äldsta hål, går upp precis utanför oss.

Bild 1110070

Gamla och nya klubbhuset. Ägaren Mats Jönsson till höger med vännerna Stefan Stjernedal och Rolf Bjurkell.


Text: Sylvia Luther • 2010-10-29
FöljaNyheter
Scroll to Top