Nordea Tour-finalen på Vasatorp Tournament Course har startat. Foto: CM Hellsten

Följa

Topp-30 gör upp på Vasatorp

Nordea Tour-säsongen avslutas den här veckan och de 30 bästa damerna och herrarna får vara med i finalen på Vasatorps Tournament Course.

Text: CM Hellsten • 2010-09-28 Uppdaterad 2010-09-28

Helsingborg Golf Open by Volkswagen

Bild 1109823

Bana: Vasatorp Tournament Course, Helsingborg.
Datum: 30 september-2 oktober.
Prispengar: 450 000 kr i herrklassen, 250 000 i damklassen.

StartfältAktuell ställning

Damerna startade säsongen på Gotland i PayEx Invitationals kändis-pro-am på Visby GK medan herrarnas premiär, Willis Masters, arrangerades i danska Hornbaek.
Det var i maj.
Nu är Nordea Tour framme vid epilogen och då samlas de 30 främsta dam- och herrproffsen på Vasatorps TC för att spela Helsingborg Golf Open by Volkswagen som inleds på torsdag och avslutas på lördag.

I herrklassen är det 450 000 kronor som ska fördelas, en av de största prispotterna på den svenska golftouren i förhållande till antalet deltagare. Vinnaren belönas med 90 000 kronor. Damerna gör upp om 250 000 kronor med 50 000 till segrarinnan.

Vasatorps Tournament Course, som designats av amerikanerna Arthur Hills & Steve Forrest, invigdes på nationaldagen 2008 och har vid tre tillfällen varit spelplats för stora juniormästerskap. Nordea Tour-finalerna blir dock det första riktigt stora testet. 
Klubbchefen Joakim Söderström ser fram emot Helsingborg Golf Open by Volkswagen.
– Det ska bli mycket spännande att se hur Nordea Tour-eliten hanterar vår bana. Extra kul att det handlar om både killar och tjejer, eftersom de har olika förutsättningar och spelar olika banlängder, säger Joakim.

Vasatorps TC kan maximalt sträckas ut till 6 700 meter, och enligt TD:n Martin Dahlström kommer herrarna att få spela den i sin fulla längd den här veckan.
–  Även om det är långt så är det i första hand spelstrategi som premieras på vår Tournament Course. Banan är ganska vänlig från tee. Det är greener och greenområden som ställer de högsta kraven på spelarna. Det finns hela vägen fler alternativa sätt att ta sig runt, naturligtvis i första hand beroende på var flaggorna är placerade, säger Joakim Södertröm.

Alla de bästa på rankingen kommer till start på Vasatorp. Och det finns en stor dominant i varje klass på Nordea Tour 2010.
Bland damerna är det redan klart att Kaisa Ruuttila blir totalsegrare. Den suveräna 26-åringen från Finland har i år inte mindre än fyra segrar och två andraplatser på Nordea Tour. Hon har med detta skaffat sig ett ointagligt försprång till tvåan, den dubbla europatourvinnaren Lotta Wahlin från Linköpingsklubben Landeryd. 

På herrsidan heter årets huvudperson Wilhelm Schauman, 30-årig stockholmare. Schauman har vunnit tre tävlingar, den senaste i lördags då han tog hem Krone Golf Tours Open i Danmark och utökade sin ledning på Nordea Tour Ranking.
Mycket talar för att Schauman säkrar totalsegern på Vasatorp på lördag, men han kan inte känna sig helt säker. Både Victor Almström, Viksjö, och Björn Åkesson, Barsebäck (tvåa respektive trea på listan), har chansen att smita förbi. En seger för någon av utmanarna, samtidigt som Schauman hamnar utanför toppstriden, skulle dramatiskt förändra ställningen i toppen.

Louise Permelin, vd på Svenska Golftourerna AB, är entusiastisk över att finaltävlingen avgörs just på Vasatorp:
– Det känns stort att få avsluta säsongen på Vasatorps TC, en bana som fått så mycket beröm och som garanterat blir en riktig utmaning för våra bästa spelare.

Med en tävling kvar på spelschemat blickar Louise Permelin redan nu tillbaka på säsongen 2010. 
– Nordea har varit titelsponsor för första året och har visat stort engagemang. Touren har känts stark hela vägen, det har varit riktigt bra arrangemang på både dam- och herrsidan. Det är tryck i Nordea Tour och det ger oss en positiv känsla när vi nu är mitt uppe i planeringen för 2011 års säsong, säger Louise Permelin.

Aktuell ställning

Text: CM Hellsten • 2010-09-28
FöljaNyheter
Scroll to Top