Robert Karlsson under sista dagen på K Club 2006 när Europa vann. Foto: Donald Miralle/Getty Images

Följa

”Jag har aldrig varit så nervös”

Robert Karlsson har aldrig varit så nervös som i Ryder Cup. Trycket lättade när han såg Tiger Woods hooka ut bollen i vattnet. Nu tipsar han Peter Hanson om att prata med erfarna kollegor för att lätta på trycket.

Text: Tobias Bergman • 2010-09-28 Uppdaterad 2010-09-28

Fler intervjuer

Per-Ulrik Johansson

Robert Karlssons Ryder Cup-facit

2006, K Club, Irland
Europa – USA 18,5-9,5.
Antal matcher:
3, tog 1 poäng.
Fyrboll: Robert Karlsson/Paul Casey delade mot Stewart Cink/J. J. Henry.
Singel: Tiger Woods – Robert Karlsson 3/2.

2008, Valhalla, USAUSA-Europa 16,5-11,5.Antal matcher: 4, tog 2 poäng.Foursome: Karlsson/Harrington – Mickelson/Kim, delad.
Karlsson/Harrington – Furyk/Perry 3/1 USA.Fyrboll: Karlsson/Stenson – Mickelson/Mahan, delad.Singel: Karlsson – Leonard 5/3 Europa.

Vilket är ditt bästa minne från när du spelade Ryder Cup själv?
– Det absolut starkaste minnet är första utslaget den första dagen på K Club när jag debuterade. Det var en helt annan spänning och ett annat tryck jämfört med vad jag upplevt tidigare. Jag har aldrig varit så nervös tidigare, men det var ingen obehaglig nervositet – utan snarare en uppspelt nervositet. Min caddie Garreth Lord sa att han aldrig sett en människa bli vit i ansiktet så snabbt tidigare. Sedan blev det ju i och för sig lite lättare av att se Tiger, som gick i bollen innan, hooka ned sitt utslag i vattnet. 

Hur tror du att Peter Hanson kommer att känna?
– Jag skulle bli förvånad om han inte känner något liknande. Men det beror också lite på när han får spela och vad läget är då. Det kan ju vara en helt annan situation om man får gå in när matchen redan har börjat.

Om du fick ge honom ett tips – vad skulle det bli?
– Prata så mycket du kan med kaptener, vicekaptener och andra som har varit med tidigare. Jag minns hur Colin och Darren Clarke tog sig tid med mig på K Club och det var oerhört värdefullt. Då får man en bättre möjlighet att förbereda sig på vad som väntar.

Vem skulle du para ihop honom med och vad skulle han få spela?
– Jiménez eller Francesco Molinari. I foursome. De tre har samma typ av spel och träffar massor av fairways och greener och ger inte bort något gratis. Det är oerhört viktigt i den spelformen. De skulle nöta ut motståndarna. I fyrboll tror jag inte att jag skulle spela honom alls. Europa har så många otroligt vassa spelare, så det är mitt utgångsläge. Sedan kan situationen givetvis förändras beroende på vad som händer i matcherna.

Hur tror du att det kommer att gå för Tiger Woods?
– Jag tror att det här är en viktigare tävling för honom än vi kanske förstår den här gången. Hans karriär kan få en vändpunkt om han bjuder på sig själv mer och gör vad han har sagt att han ska göra och det vore bra för golfen. Sedan är det svårt att säga hur han kommer att spela. Individuellt har han ju varit bra, men sämre i lagspelet.

Vad talar för Europa?
– Hemmaplan. Vi är vana att spela på den här banan och kan den. Blir det dåligt väder eller dålig bana har Europa också en fördel, eftersom vi är mer vana att hantera det. Sedan måste man väl säga att det finns frågetecken för flera nyckelspelare i båda lagen.

Hur kommer du själv att följa matcherna?
– Jag flyger till Skottland från USA på fredag så jag missar väl i alla fall den dagen. Sedan brukar jag inte titta på så mycket golf, faktiskt. Men det är klart att jag kommer att kolla lite grann – särskilt om det blir jämnt.

Hur går det och varför?
– Hjärtat säger Europa, men hjärnan USA. Jag tror faktiskt att kaptenerna kan ha en avgörande betydelse den här gången. Hur sätter de upp lagen och vilken stämning lyckas de skapa? USA har ju aldrig klarat av att få den rätta atmosfären med båda superstjärnorna (Phil och Tiger, reds anm.) i laget. Grejar Pavin det nu?

Följ Ryder Cup direkt i tävlingsbloggen
"Jag vill spela Ryder Cup 2012"
Per-Ulrik tror på Hanson
Så sänds Ryder Cup
Vinn Ryder Cup-filmer

Text: Tobias Bergman • 2010-09-28
FöljaNyheter
Scroll to Top