Per Ulrik Johansson ingick i Europas segrande lag på Oak Hill 1995 och Valderrama 1997. Foto: Getty Images

Följa

Per-Ulrik tror på Hanson

Nu skruvar Svensk Golf upp temperaturen inför Ryder Cup. I dag påbörjar vi en serie intervjuer med de svenskar som har representerat Europa. Först ut: Per-Ulrik Johansson som har spelat två Ryder Cup – och vunnit båda.

Text: Tobias Bergman • 2010-09-27 Uppdaterad 2010-09-27

Johanssons Ryder Cup-facit

1995, Oak Hill. USA-Europa 13,5-14,5
Foursome:
Langer/Johansson – Crenshaw/Strange, 1/0 Europa
Fyrboll: Pavin/Mickelson – Langer/ Johansson, 6/5 USA
Singel: Mickelson – Johansson 2/1 USA

1997, Valderrama. Europa-USA 14,5-13,5
Fyrboll: Parnevik/Johansson – Lehman/Furyk 1/0 Europa.
Singel: Johansson – Love III 3/2 Europa

Vilket är ditt bästa minne från när du spelade Ryder Cup själv?
– Det måste vara första matchen på Valderrama 1997 när jag och Jesper spelade som första helsvenska par. Vi lirade fyrboll ihop mot Jim Furyk och Tom Lehman. Jesper säkrade segern med en birdie på sista hålet. Det var stort. Sedan var det förstås häftigt att lira och vinna tillsammans med Langer på Oak Hill 1995, men segern med Jesper var nog mäktigare.

Hur tror du att Peter Hanson kommer att känna när han slår ut på Celtic Manor?
– Jag tror han känner sig bra. Han är så stabil och har ett så starkt långt spel att luta sig emot. Det är ju de långa inledande slagen i Ryder Cup som är de äckligaste, men det kommer han att klara. Sedan får vi hoppas att han har lugnat sig efter en kvart när det är dags att slå den första putten. Hur som helst är det grymt kul att han kom med.

Om du fick ge honom ett tips – vad skulle det bli?
– Ha kul och njut av att vara där. Det är lätt att bli stirrig över hur stort det är, men då gäller det bara att komma tillbaka till att det är kul att få vara med om ett Ryder Cup.

Vem skulle du para ihop honom med och vad skulle han få spela?
– Min omedelbara tanke är Jimenez. De är faktiskt lite lika som spelare. Båda håller bollen i spel riktigt bra. Peter slår visserligen lite längre, men Miguel är kanske en bättre puttare. Jag tror att de skulle vara riktigt svårslagna i foursome. Synd att inga andra svenskar eller skandinaver är med bara. Vi brukar ha bra personkemi och det ska man inte underskatta i de här sammanhangen. 

Hur tror du att det kommer att gå för Tiger Woods?
– Bra. Han har mycket mindre press på sig än normalt eftersom ingen förväntar sig att han ska vara riktigt bra. Jag tror att det passar honom. Jag tror att han kommer att få spela med Steve Stricker och det är ett tufft par att slå.

Vad talar för Europa?
– Laget som helhet. När man tittar på lagen spelare för spelare känns det mycket väl som att Europa skulle kunna vinna alla singlar, oavsett lottning. I USA är det egentligen bara Furyk som har imponerat mot slutet.

Hur kommer du själv att följa matcherna?
– Jag är halvt klistrad framför tv:n. Eller så klistrad man kan vara när man har tre små barn. Personligen hade jag gärna sett att det spelades på amerikanska tider, så man kunde sitta upp och titta på natten när alla andra sover (skratt). Jag ser säkert 80 procent av matcherna.

Hur går det och varför?
– Jag tror att Europa vinner, men något resultat får du inte. Monty vet precis hur man ska göra det här och kommer att vara en grymt bra kapten.

Så sänds Ryder Cup
Snart börjar allvaret
Följ Europalaget via Twitter
Vinn Ryder Cup-filmer

Text: Tobias Bergman • 2010-09-27
FöljaNyheter
Scroll to Top