Jim Furyk släppte loss alla känslor när dramat var över. Foto: Getty Images

Följa

Jackpot för Furyk

11,35 miljoner dollar. Drygt 77 miljoner kronor Det var vad Jim Furyk skrapade ihop när han efter en mäktig rysare vann såväl The Tour Championship som hela FedEx Cup i ösregnet i Atlanta.

Text: Jörgen Ohlson • 2010-09-27 Uppdaterad 2019-12-11

The Tour Championship


Bana: East Lake GC, Atlantra, Georgia.
Datum: 23-26 september.
Prispengar: $ 7 500 000.
Segrare: Jim Furyk.

Startfält
Starttider
Slutställning
FedExCup

Tidigare artiklar
Alla kan vinna
Ratad Casey tar för sig
Ryder Cup-duo i topp
Furyk i förarsätet

Jim Furyk, den rutinerade 40-åringen som vunnit två PGA Tour-tävlingar tidigare i år, behövde göra par från greenbunkern på det svåra avslutningshålet för att undvika ett särspel mot Luke Donald. Bunkern var djup och sanden våt.

Till synes opåverkad av den extrema situationen slog Furyk upp bollen till en halvmeter från hål. Naturligtvis missade han inte den chansen till den gigantiska prispotten.

Det var nionde gången under tävlingen som amerikanen var i greenbunker – och det var nionde gången han gjorde up-and-down.

– Inför det sista bunkerslaget hade jag gott självförtroende eftersom jag lyckats så bra från sand under hela veckan. Dessutom hade jag fördelen att se hur Retief Goosens boll betedde sig, vi hade nästan identiska slag.

– När det gällde putten kände jag ingen press, trots att det gällde så mycket pengar. Den var jag säker på att sätta.

Furyk hade förståeligt nog inte full koll på den komplicerade FedEx Cup-matematiken.

– Jag visste inte vad Matt Kuchar behövde sluta på för placering för att behålla förstaplatsen. Men när jag kom till 18:e förmodade jag att jag spelade för totalsegern, men ärligt talat var jag inte helt säker.  

Ny putter för 39 dollar
Furyk berättade att han jobbat hårt med sitt spel under hela veckan och att han också gjort en del ändringar i bagen.

– Bland annat köpte jag en ny putter för 39 dollar i en proshop utanför Boston och den har varit guld värd den här veckan.

Jim Furyk startade The Tour Championship som elva på FedEx Cup-rankingen. Han visste att han behövde vinna finaltävlingen för att ha en chans på slutsegern och bonuspotten på 10 miljoner dollar.

Annars började FedEx Cup-slutspelet på sämsta tänkbara sätt för Furyk. I den första av de fyra finaltävlingarna, The Barclays, blev han diskvalificerad efter att ha försovit sig och missat pro-am-tävlingen.

– Då var drömmen om en FedEx Cup-seger mycket avlägsen. Med tanke på vad som då hände fick jag vara glad för att jag kom med till sista tävlingen.

Två timmars regnavbrott
Jim Furyk hade ensam ledning inför sista ronden på East Lake och han vägrade släppa greppet. Med tre hål kvar att spela såg han ut att ha avgjort hela tillställningen. Men oväntade bogeys på 16:e och 17:e innebar att i första hand Luke Donald fick en strimma hopp om särspel. Det släcktes när Furyk under maximal press visade att han är världens kanske bäste bunkerspelare i nuläget.

Furyk avslutade med en 70-rond (par) under svåra väderförhållanden  (regnet gjorde att tävlingen fick avbrytas under två timmar). Han fick slutscoren åtta under par och vann med ett slag före engelsmannen Luke Donald, som även han avslutade med 70 slag.

För segern i tävlingen fick Furyk 1,35 miljoner dollar.

Det kan ses som växelpengar jämfört med den bonus som tillfaller FedEx Cup-vinnaren. Där handlar det alltså om 10 (tio) miljoner dollar, sannolikt en ansenlig summa även för de golfspelare som har sin arbetsplats på de stora tourerna.

Om Furyk och Luke Donald landat på samma slutscore hade det blivit särspel – inte bara om The Tour Championship-titeln utan om hela FedEx Cup. Säkert var det många TV-tittare som hade sett fram mot den godbiten.

Nu möts de i Ryder Cup
Kommande vecka ställs Furyk och Donald mot varandra igen. Då handlar det inte om några fantasisummor utan om prestige så det räcker och blir över.   

Ryder Cup inleds på fredag morgon på Celtic Manor i Wales. Ett nytt TV-drama är att vänta.

Edfors tvåa i Paris

Text: Jörgen Ohlson • 2010-09-27
FöljaNyheter
Scroll to Top