Magnus Persson spelade i lördags hem PGA-mästerskapet, 24 år efter sin första seger i mästerskapet. Foto: Getty Images

Följa

“En farlig väg att gå”

Magnus Persson, 45, vann i helgen PGA Open – 24 år efter sin första seger i det anrika mästerskapet. Samtidigt som han satte ungdomarna på plats passade han på att varna dagens unga från att inbilla sig att de är bättre än verkligheten utvisar. – Det är en farlig väg att gå, säger Persson.

Text: Oskar Åsgård • 2010-09-20 Uppdaterad 2010-09-20

Än idag är Magnus Persson en av de största golftalanger som svensk golf producerat.
Han blev 1982, 17 år gammal, den yngste spelaren genom tiderna att ta sig ut på European Tour via kvalskolan – ett rekord som står sig än idag.

Den aktiva satsningen på de europeiska proffstourerna lades ner för två år sen, men i helgen visade Persson att det finns mycket golf kvar i den nu 45-åriga kroppen.

Under 54 hål på nybyggda PGA of Sweden Nationals linksbana vaknade Persson till liv och visade att rutinerade rävar ibland kan gå segrande ur striden mot vitala ungdomar.

– Naturligvis var det en inre tillfredställelse, och den blir ju bara större för varje år som går. En av tjusningarna med den här sporten är ju att åldern inte är en avgörande faktor. Det visar att det här spelet är lite mer begåvat än andra, säger Persson till Svensk Golf.

Inteckningen som PGA-mästare var Perssons andra i karriären. Den första titeln i det anrika mästerskapet kom 1986.

– Jag får tacka banan, den väckte mitt spel till liv. Lite fräckt att jag nu har 24 år mellan samma mästerskapstitel, säger han.

Varnar dagens lovande ungdomar
En iakttagelse Persson gjort under sina sporadiska besök på de nationella proffstourerna är att dagens golfungdom har lite skev verklighetsuppfattning.

– Jag märker att dagens ungdom är kaxigare och tar för sig mer. Det är ju bra på alla sätt och vis, men sen brister det lite i bedömningen av sitt egna spel. De tror att de är jäkligt duktiga, men det får de ju äta upp. Det är en farlig väg att gå att tro att man är jäkligt duktig när man är 16-18 år och fortfarande spelar här hemma, säger Persson med allvarlig ton.

Med tanke på den karriär Persson har bakom sig är det svårt att avfärda kritiken som nonsens, eftersom han talar av egen erfarenhet.

– Jag brukar säga till lovande 20-åriga killar som har nån topp-20 på Nordea Tour, att vid den åldern hade jag redan spelat fyra British Open. Även om de själva inte tror det så har de en bit kvar.

Och han påpekar vikten av att inte låta ungdomar förlora sig i sin egen inbillning.

– Vi gör en björntjänst om vi inte säger det till dem, inbillning att man är bra måste vara förankrat i verkligheten också.

Håller dörren öppen för comeback
Förutom helgens triumf har Persson vunnit ytterligare två tävlingar, dels på ECCO Tour 2008 och Svenska Mini-touren 2009, sen den aktiva karriären lades på hyllan.

Hur bra är han egentligen idag?

– Jag spelade riktigt bra de första två dagarna och brukar alltid försöka känna efter “jaha, om det här var en vanlig ET-tävling, vad hade de lett på då?” och jag tror att det hade varit ungefär sex under par, så att jag legat cirka fyra slag efter, analyserar Persson.

Frågan om en comeback, antingen på Challenge och European Tour-nivå eller European Senior Tour (som han får spela på 2015, reds anm.), dyker ju självklart upp under intervjun.

– Fler och fler ställer den frågan (om seniortouren). Jag vet inte hur jag ska ta det, men jag tolkar det artigt och säger att jag håller dörren öppen. Men vem vet vad jag pysslar med om fem år. Jag har ju gjort den här resan i 25 år och det kanske räcker för ett liv, säger han och fortsätter.

– Jag underhåller mitt spel på hobbynivå just nu och satsar på tre andra delar av golfen – bandesign, min domarkarriär och en tränarkarriär.

Men att han skulle ställa in klubborna i garderoben på mer permanent basis finns inte på kartan.

– Det är alldeles för roligt för att jag skulle sluta spela.

Norén på rätt spår igen
Davies fortsätter skriva historia

Text: Oskar Åsgård • 2010-09-20
FöljaNyheter
Scroll to Top