Alex Norén har längtat länge efter att vara tillbaka i tätstriden. Nu kan 28-åringen ställa siktet högre inför säsongsavslutningen. Foto: Getty Images

Följa

Norén på rätt spår igen

Alexander Norén var ordentligt på gång på sista nio, men hade inte marginalerna med sig. Söndagens 68-rond gav en delad tredjeplats, tre slag bakom segrande José Manuel Lara, och innebar säsongens överlägset bästa placering för svensken. – Jag är skitnöjd, säger Norén.

Text: Oskar Åsgård • 2010-09-19 Uppdaterad 2010-09-19

Austrian GolfOpen

 

Bild 1109758
Speldatum: 16-19 september
Plats: Diamond CC, Österrike
Segrare: José Manuel Lara
Prispengar: 750 000 euro (125 000 till segraren)

Race to Dubai-ranking
Världsranking
Slutresultat & prispengar

Tidigare artiklar:Svenskduo på brittjakt (Rond 3)

Avspänd Edberg tvåa (Rond 2)

Jarmo jagar kortet (Rond 1)

Bild 1109759
Segreran Lara blev ordentligt firad av sina spanska tourkollegor.

Det har varit ett motigt år för Alexander Norén. Tidigt på säsongen levererade han flera fina inledningsronder, men när resultatlistorna summerades på söndag eftermiddag hade han halkat långt ner.

Sen dess har ett gäng missade kvalgränser, ett tränarbyte, från Pete Cowen till Rikard Fors, och ett caddiebyte följt.

Nu slår han bollen som han vill igen och det är ingen överdrift att han var blott några centimeter ifrån sin andra titel på European Tour.

Efter en halvtrött inledning, med bogey på ettan, jobbade sig Norén in i ronden på föredömligt manér. Först med en birdie på sjunde hålet som såg till att han vände på 36 slag (par).

Sen blev det fyra raka birdies på hål 10-13. På just hål 13 var Haningespelaren dessutom bara en bollrull eller två ifrån en eagle.

Trots flera fina birdiemöjligheter de sista fem hålen blev det inga flera röda siffror för Norén, som stannade på 14 under par totalt.

– Hade jag puttat lite vettigare hade det här gått bra, säger Norén med ett lätt uppgivet skratt till Svensk Golf.

Det fattades till slut tre slag för att Norén skulle göra José Manuel Lara och David Lynn sällskap i särspelet.

Men den delade tredjeplatsen, tillsammans med Graeme McDowell, var fortfarande såväl resultat- som spelmässigt säsongens överlägset bästa insats.

– Jag är skitnöjd. Det är tufft att fortsätta kämpa när det går motigt, men sen kommer ett sånt här resultat och det är så skönt att få bekräftat ännu en gång att det ger resultat att träna. Väldigt välbehövligt, säger 28-åringen som menar att han spelat bland det bästa hittills i karriären de senaste två dagarna.

Nu väntar två veckors träning hemma i Monaco innan det är dags att ge sig i kast med linksdelikatessen Alfred Dunhill Links Championship – där Carnoustie, Kingsbarns och St Andrews Old Course välkomnar europaeliten.

För oss som golfpublik kan det ibland kännas som att golfsäsongen börjar komma till sin ända när årets majors och, jämna år, Ryder Cup har avgjorts. Men för europatourspelarna är känslan inte alls densamma.

– Det är nu det bästa börjar. Dunhill och Portugal Masters är jättestora. Castelló Masters är en bra tävling. Valderrama är grym, stor tävling och bra bana. Så nu inleds en jäkligt bra stretch, säger Norén entusiatiskt.

Och målsättningen är given.

– Jag skulle väldigt gärna komma med till Dubai igen, det vore grymt.

Viktig seger för Lara
Det krävdes bara ett särspelshål för att kora en segrare i Austrian GolfOpen. Med ett par på Diamond Country Clubs 18:e hål vann spanjoren Lara sin andra seger på European Tour.

Sannolikt kommer Lara minnas segern som en av de allra viktigaste när han summerar karriären.

Med nio raka missade kvalgränser, från BMW International Open i juni till Omega European Masters för två veckor sen, var Lara mycket illa ute i jakten på förnyade spelrättigheter på touren. Men som bekant vänder det snabbt i golf och med en fjärdeplats förra veckan och söndagens seger kan 33-åringen istället sikta på att kvalificera sig för Dubai World Championship i november.

Pelle Edberg, som också han balanserar på gränsen för att greja tourkortet, såg tidigt ut att göra ett kostsamt ras nedför ledartavlan när han vände på 39 slag (+3). Med lite bättre ordning på spelet sista nio räddade han upp en 73:a och slutade delad elva.

Tävlingens utropstecken, 15-årige Matthias Schwab, tappade visserligen många placeringar med en 75-rond. Men österrikarens 32:a-plats var trots allt den bästa placeringen hittills av en 15-åring på European Tour.

Finallagen klara i JSM Lag
Davies fortsätter skriva historia
Gammal är äldst
Dansk amatörseger på Mölle
Hedwall klar för slutkval

Text: Oskar Åsgård • 2010-09-19
FöljaNyheter
Scroll to Top