Årets tre europamästare i longdrive Johan Tumba, Iiro Savinko och Sandra Carlborg. Foto: Peter Almgren

Följa

Finsk sisu räckte längst

När European Open of Longdrive avgjordes i Skåne var det en finsk tonåring som slog längst, hela 402,4 meter. Tillsammans med Johan Tumba i senior-divisionen och Sandra Carlborg i damdivisionen stod 17-årige Iiro Savinko som europamästare.

Text: Oskar Åsgård • 2010-09-19 Uppdaterad 2010-09-19

European Open of Longdrive

Open1. Iiro Savinko, 373,5 meter
2. Carl-Johan Svensson, 361,5 meter
3. Jarno Alatalo, 346,7 meter
4. Jimmy Olsson, 342,9 meter

Senior1. Johan Tumba, 354,1 meter
2. Tony Nilsson, 334.4 meter

Dam1. Sandra Carlborg, 315 meter
2. Helena Rhodin, 291,3 meter

Tidigare artiklar:Europaeliten till Lödde

Det var bra drag på läktaren, gott om adrenalin hos de tävlande och dessutom vinden i ryggen när European Open of Longdrive avgjordes på Lödde GK på lördagen.

– Grymt häftigt event som uppskattades av både publiken och spelarna. Vi fick sjukt många bra resultat i medvinden, säger Patrik Andersson, arrangör och deltagare.

I open-divisionen stod fyra platser till ReMax World Longdrive Championship på spel.
För seniorerna och damerna äran som följer med titeln som europamästare.

Trots hemmaplan lyckades Sverige bara plocka hem segern i två av de tre klasserna. I vägen stod nämligen en 17-årig finne.

Iiro Savinko hade laddat bössan med torrt krut och låg stadigt över 370 meter genom hela finalen.

Han svarade för tävlingens längsta drive, som mätte mäktiga 402,4 meter.

I finalomgången räckte en smäll på 373,5 meter för att ta hem segern, drygt tio meter före Carl-Johan Svensson. De övriga två som vann en biljett till VM i Las Vegas var finländaren Jarno Alatalo och svensken Jimmy Olsson. Carl-Johan Hellström är sedan tidigare också VM-klar.

– Det sjukt imponerande att bara vinna, men när det sticker iväg med sådana resultat är det än mer imponerande, säger Andersson.

Angående deras chanser i VM säger rutinerade longdrivern Andersson såhär:

– Förhoppningsvis går det bra, kanske fattas det några procent för att verkligen vara med och slåss, men vi håller tummarna. Jag har alltid hävdat att Europa tillhör longdrive-eliten, men vi har samtidigt inte riktigt presterat när det väl gällt.

Någon som Andersson tror starkt på i Vegas är nyblivne europamästaren i senior-divisionen och tävlingens medarrangör, Johan Tumba.

Tumba vann seniorfinalen med en drive på 354,1 meter, vilket hade räckt till en tredjeplats i open-divisionen. I fjol blev han tvåa i VM, men kanske väntar revanschen i år.

– Jag tror han tar det i år. När han får till det är han grym, säger Andersson med eftertryck.

Sveriges sannolikt största VM-hopp snuvas dock på möjligheten att försvara sin titel från ifjol. Det dystra beskedet för Sandra Carlborg, som vann en väntad och överlägsen seger i European Open med en drive på 315 meter i finalen, är nämligen att det inte arrangeras någon damklass i år.

– Det blir ingen damklass, vilket är jättesynd. Sandra hade troligtvis försvarat titeln, hon är verkligen djupt imponerande att se, säger Andersson.


Text: Oskar Åsgård • 2010-09-19
FöljaNyheter
Scroll to Top