Följa

Här är VM-lagen

I oktober avgörs lag-VM för amatörer i Buenos Aires. De svenska damerna ska försvara sitt guld och herrarna ska försöka förbättra sin bronsmedalj. Nu har trupperna tagits ut.

Text: CM Hellsten • 2010-08-10 Uppdaterad 2010-08-10

Lag-VM för amatörer har spelats sedan 1958 för herrar och sedan 1964 för damer. I höst står Argentina som värd för evenemanget. 20-23 oktober avgörs damernas VM där lagen spelar om pokalen Espirito Santo Trophy och 28-31 oktober gör herrarna upp om Eisenhower Trophy. Spelplatser: Olivos GC och Buenos Aires GC.
– Det var en tuff men stimulerande uppgift att ta ut tre spelare från sommarens EM där sex spelare i respektive lag tog guld på damsidan och silver på herrsidan. Skillnaden mellan EM och VM är markant, EM kräver två dagar bra slagspel och tre dagar med såväl foursome som singel match. I VM är det fyra dagars slagspel där de två bästa scorerna räknas, säger förbundskapten Walle Danewid.

I Australien för två år sedan vann Anna Nordqvist, Pernilla Lindberg och Caroline Hedwall guldet på Royal Adelaide. Nordqvist har blivit en världsstjärna och redan hunnit med att vinna en major. Lindberg är också proffs. Bara Barsebäcks Caroline Hedwall finns kvar i laget men direkt efter världsmästerskapet blir även hon professionell.
Förbundskapten Walle Danewid har valt att ta ut Louise Larsson (Karlstad) och Camilla Lennarth (Saltsjöbaden) och tillsammans med Hedwall ska trion försöka försvara det blågula guldet.
Carolines tvillingsyster Jacqueline Hedwall är reserv på hemmaplan.
– De tre spelare som ska försvara damguldet är, enligt min mening, de bästa vi har i just slagspel. Nathalie Månsson och Jacqou Hedwall är väldigt duktiga matchspelare men efter mycket funderande så föll valet på “Lollo” Larsson, säger Walle Danewid.

2008 tog de svenska herrarna bronsmedaljen. Bro Hof-duon Jesper Kennegård och Henrik Norlander var med då och får förnyat förtroende men den tredje länken, Pontus Widegren (också Bro Hof), är just nu utanför truppen. Pontus eller Nils Florén (Öijared) blir reserv på hemmaplan.
I stället får Ale GK:s Jeff Karlsson resa till Argentina.
– När det gäller herrlaget så har coachen Peter Svallin, som nu gör sitt 30:e internationella mästerskap, varit huvudansvarig för laguttagningen. Vi var dock helt överens om de tre spelare som har tagits ut. Jeff Karlsson är kanske en överraskning för många men han har en utvecklingskurva och meritlista 2010 som är mycket svårslagen. Henrik och Jesper är stabila och rutinerade spelare, både kan skjuta riktigt lågt. Det är ett styrkebesked när amatörspelare i världsklass som Nils Florén och unge Pontus Widegren inte tar sig in i laget, säger Walle Danewid


Text: CM Hellsten • 2010-08-10
FöljaNyheter
Scroll to Top