Ett glatt Kvarnbygäng vid 18:e green, efter onsdagens spel. Foto: Ulrika Jorsell

Följa

Kvarnby fortsätter att imponera

Kvarnby GK, som vann herrarnas Lag-SM i fjol, fick bästa möjliga start även i årets mästerskap. Efter första dagens foursome och fyrboll har laget ryckt åt sig en ledning på åtta slag. Damtävlingen leds av Delsjö GK, där LPGA-proffset Karin Sjödin flugit hit från USA för att stödja laget.

Text: Stefan Cardner • 2010-07-14 Uppdaterad 2010-07-14

Kvarnby GK har gjort en spännande resa genom golfens seriesystem. När laget för två år sedan debuterade i Lag-SM räckte resultatet till en silvermedalj. I fjol, när tävlingen avgjordes på Göteborgs GK i Hovås, tog Kvarnby sin första seger. Nu, på Barsebäck, finns goda möjligheter att försvara guldet, även om 14 viktiga scorer återstår att prestera.

– Vi fick en kalasstart, mycket bättre än jag vågat hoppas på, sa coachen Benny Jönsson och klappade  om sina spelare i det milda kvällsljuset vid Donald Steel-banans 18:e green.

– Vi är troligen det lag som har lägst budget av alla här, funderade Jönsson vidare. Men vi kompenserar det med ett hårt och målmedvetet arbete samt en härlig laganda. Vi vill visa Golfsverige vad vi kan och samtidigt sätta Kvarnby GK på golfkartan.

En titt i resultatlistan skvallrar om starkt spel i eftermiddagens fyrboll. Inte en enda bogey över 18 hål, men 16 birdies, är siffror som talar ett tydligt språk. Dagens bästa resultat på herrsidan stod Jens Dantorp och Viktor Mikaelsson för. 61 slag sammanlagt var två slag vassare än Barsebäcks 63:a

Hemmahoppet Barsebäck är annars den klubb som närmast jagar sina skånska kollegor. Även här gällde en bogeyfri eftermiddag, precis som för tredjeplacerade Finspångs GK.

Sjödin gillar Lag-SM
På damsidan blev inledningsdagens resultat något jämnare. Delsjö GK motsvarade de förväntningar som kan ställas på laget, med LPGA-proffset Karin Sjödin som den klart lysande stjärnan.

– Jag tycker den här tävlingen fortfarande är rolig att spela, det är inte så ofta det blir möjlighet att spela foursome och fyrboll för mig. I dag var mina kamrater riktigt duktiga, kände inte alls att det var på mig det skulle hänga, berömde Sjödin.
Karin Sjödin kom till Barsebäck under tisdagsförmiddagen, influgen från Stillwater i Oklahoma där hon har sitt hem och sin bas.

– Jag sov inte mycket på flyget, men det blev en timme strax efter lunch. Sedan lade jag mig runt tio och på onsdagsmorgonen kände jag inte mycket av resan, log Sjödin som ser fram mot fortsättningen med stor förväntan.

Trots att uppladdningen alltså inte varit optimal för Sjödin, presterade hon den bästa fyrbollsscoren tillsammans med spelpartnern Fanny Starzmann, elva under par. Ingen på herrsidan matchade detta.

Delsjö har traditioner att försvara. Tre tidigare titlar finns på damsidan, hemspelade 1989, 1990 och 2002. Sista bladet i fyrklövern kanske kommer på Barsebäcks välpreparerade banor.

Halmstads GK har något överraskande tagit hand om andraplatsen, något som förvånar coachen Katarina Michols Svarvar.

– Vi är här för att ta en plats på den övre halvan, allt annat är en bonus…

Hemmaklubben Barsebäck har på papperet kanske det starkaste laget där tvillingarna Caroline och Jacqueline Hedwall är det största profilerna. 2007, 2008 och 2009 har laget spelat hem mästerskapet på damsidan, fjärde gången gillt kanske?

– I dag såg det faktiskt lite segt ut, inget flyt alls erkände coachen Johan Andersson som också är Carolines tränare, och även tränar Marianne Andersson och Nadja Bjärenstam som också ingår i laget.

– Det syns att många i laget har tuffa tävlingsprogram bakom sig. Systrarna Hedwall spelade förra veckan EM i Spanien, Marianne vann en internationell amatörtävling i Frankrike och Nadja blev fyra i en tävling på Körunda i Nynäshamn. Det är tufft mentalt att ladda om, nu gäller det bara att käka och sova. I morgon kör vi igen, sammanfattade Johan Andersson.

På torsdag handlar det om singelspel, damerna fortsätter på Masters Course och herrarna på Donald Steel-banan. Först inför de två avslutande dagarna byter lagen banor.

Följ Lag-SM i Tävlingsbloggen
Nya seriesystemet blir som det gamla
Kvarnby jagar ny SM-skalp

Text: Stefan Cardner • 2010-07-14
FöljaNyheter
Scroll to Top