Med puttern är Mikaela Parmlid en av tourens vassaste. Nu fattas bara att det långa spelet börjar klicka. Foto: Getty Images

Följa

Jagar första segern

Hon kallar sig inte gärna för golfare, ägnar fritiden åt ridning och har en hund som snart är hollywoodskådis. Mikaela Parmlid har valt sin egen väg och tror att den leder till karriärens första seger redan i år. Möt den färgsprakande svenskan på LPGA-touren.

Text: Karin Klarström • 2010-06-09 Uppdaterad 2010-06-09

LPGA State Farm Classic

Bild 1108714
Speldatum: 10-13 juni
Plats: Panther Creek CC, Springfield, Illinois
Segrare: In-Kyung Kim (2009)
Prispengar: 1,7 miljoner dollar

Startfält
Starttider
Världsranking
LPGA Money List

Mikaela Parmlid kommer gående i den heta kaliforniska solen. Det är fredag och hon har just missat kvalgränsen i årets första major och man skulle kunna tro att det väntar ledsna miner och trumpna svar under en kort pratstund. Men så blir det inte. Parmlid har inga problem med entusiasmen och trots ansträngande timmar ute på banan är hon fylld av energi.

Hon är en av de minst omskrivna svenskorna på LPGA-touren trots att hon spelat i högsta ligan sedan 2004. Än har hon inte nått hela vägen resultatmässigt men nu har 29-åringen från Göteborg valt en radikal förändring av färdriktningen och tror att den kommer att leda till karriärens första seger. Anledningen är att hennes coach nu heter… Mikaela Parmlid.

Hon började spela golf för 20 år sedan hemma i Göteborg, men för två år sedan var det nära att karriären tog slut. För första gången tyckte Mikaela att det var tråkigt, det hände ingenting med vare sig spelet eller resultaten. Men i stället för att lägga av valde hon att lägga om kursen 180 grader och byta stil.

– Jag har mycket talang men har inte kommit underfund med hur jag ska få ut det bästa av den. Ju fler jag har frågat, desto mer förvirrad har jag blivit. Så jag kände att jag var tvungen att gå till mig själv och hitta det som fungerar, i stället för att lyssna på en massa experter, berättar hon.

Ont om tävlingstillfällen
Parmlid flyttade till Kalifornien, gjorde sig av med teknikexperterna och bestämde sig för att följa sin egen känsla och spela den golf som passar just henne. Förändringarna ledde till ett nyväckt intresse för spelet och tankarna på att lägga av försvann. Hon tror på vad hon håller på med och vet att det kommer att lossna. Snart.

Men som spelare på LPGA under 2010 är det glest mellan tävlingarna om man inte är en av de högst rankade, och det finns inte så många tillfällen att testa sig ute på banan.

– Problemet är att man inte kan prova sig fram om man inte befinner sig i tävlingssituation. Det går inte att träna sådana situationer eftersom det är först i skarpt läge man är under press.

Parmlid har pratat med andra proffs om hur de ser på spelet. Padraig Harrington sa att han inte har några svingtankar alls och det är dit hon vill nå: att bara gå på känsla och vad som känns rätt för stunden. Vid ett svårt läge ute på banan måste du slå det slag du vet att du kan klara av i den situationen, inte det bästa slag du vet att du kan slå annars.

Hennes nya stil ledde förra året till den bästa säsongen hittills i karriären. För första gången spelade hon in över en miljon kronor och adderade ytterligare två topp-10 på LPGA till de två hon redan hade.

I stället för att lägga klubborna på hyllan är hon mer spelsugen är någonsin tidigare – och det beror inte bara på att golfen är på väg att lossna.

Mikaela Parmlid trivs väldigt bra med livet just nu – och det syns och hörs.

Den som följer henne längs banan möter en rödhårig svenska med fräknar och färgglada kläder signerade Loro Golf Apparel och det tillhör inte normen på damtouren.

– Jag gillar att kläderna syns, lite kul måste man väl ha. Jag letade länge efter en designer som passar mig, eftersom jag tycker att de flesta andra märkena är otroligt tråkiga, säger hon.

Premiärsegern kommer i år
Även om Mikaela gjort sig av med tekniktränarna har hon ett team som hjälper henne. Här finns mentale coachen Bob Rotella och en trogen skara vänner och medhjälpare som hon litar på. Men den mängd svingexperter som hon testat genom åren, de som gör stora pengar på golfarnas ständiga sökande eft er det perfekt utförda slaget, ger hon inte mycket för.

– Jag ska inte säga så mycket, jag vill inte göra folk förbannade. Men under landslagstiden lärde jag mig att ta med det positiva och lära mig av det, och det är så jag ser på det nu. Jag använder mig av det jag är bra på, i stället för att försöka spela som någon annan.

I dag bor hon i “dog town”, som Venice utanför Los Angeles kallas. Hon har alltid varit intresserad av sport i alla former, och är det fortfarande. Hon promenerar mycket, spelar tennis på stranden, umgås med sina svenska vänner som bor i området och engagerar sig i pojkvännen Calle Mörcks arbete i den egna studion. Hon har dessutom precis skaff at en agent i Hollywood åt sin hund Zingo. De stora filmrollerna har dock inte dykt upp ännu.

– Han har precis blivit godkänd för scenträning, det är ganska tufft eft ersom de ska förstå signaler på tio meters håll. Man kan inte dirigera hundar med ljud om de ska vara med i filmer, säger hon.

Dessutom rider hon tre dagar i veckan. Parmlid var hästtjej som liten och fortsätter att utöva intresset vid sidan av golfen. Hon åker bort till stallet, rider ut med hästen och glömmer allt vad golfen heter – vilket går helt i linje med hennes livsfilosofi.

– Jag gör en massa andra grejer också, inte bara spelar golf. Det är väldigt roligt att vara ute med hästen och framförallt är det avslappnande för huvudet. Det hjälper mig att varva ned.

Kanske kan det hjälpa henne att nå drömmen om den första segern på LPGA-touren.

– Den kommer i år, säger hon.

Intervjun publicerades i Svensk Golf nr 5/2010.


Text: Karin Klarström • 2010-06-09
FöljaNyheter
Scroll to Top