Följa

Annika vill bygga OS-banan

Annika Sörenstam och Jack Nicklaus vill gemensamt bygga banan där OS ska spelas 2016. De har erbjudit Internationella Golfförbundet sina tjänster och har höga förhoppningar: - Jag blir förvånad om de inte väljer oss, säger Jack Nicklaus.

Text: Karin Klarström • 2010-06-09 Uppdaterad 2010-06-09

Annika Sörenstam har redan satt sitt namn på en rad banor, både i Kina och snart också i Turkiet. Jack Nicklaus Design ligger bakom 341 banor runt om i världen. Nu vill de båda få ett de finaste uppdragen en golfbanearkitekt kan få: att designa banan i Rio de Janeiro där golfen åter spelas som en OS-gren.

– Jag blir förvånad om de inte väljer oss, men jag är säker på att andra också är intresserade, säger Jack Nicklaus till nyhetsbyrån AP.

Det finns redan några golfbanor i Rio de Janeiro med omnejd, men det kommer troligen att byggas en speciellt för OS. Det är Internationella Golfförbundet, IGF, som fattar beslutet men än är det oklart hur det blir.

Nu har Sörenstam och Nicklaus skickat ett gemensamt brev till IGF där de anmäler sig som frivilliga att ta jobbet. Tanken är att de båda ska samarbeta kring designen av banan, där Nicklaus funderar mer på lösningar för herrarna och Sörenstam har en sikte på att göra banan så bra som möjligt för de kvinnliga spelarna.

Enligt chefen för Sydamerikatouren har en rad golfbanearkitekter redan hört av sig och visat intresse för att bygga OS-banan. Men det är en lång process som ska klaras av innan det avgörs hur det blir.

–  Det är klart att ett brev från två medlemmar i golfens Hall of Fame får lite extra uppmärksamhet. Men samtidigt vill vi inte amerikanisera processen utan vi är väldigt noga med att det här är en internationellt spel, säger IGF:s David Fay, som representerar amerikanska golfförbundet USGA i den internationella organisationen.

Senast golfen fanns med på OS-schemat var 1904. 112 år senare är det alltså dags, i Rio de Janeiro – kanske på en bana med svensk design.

Annika Sörenstam blir sommarpratare
Så kom golfen in i OS-familjen

Text: Karin Klarström • 2010-06-09
FöljaNyheter
Scroll to Top