Björkhagens klubbstuga eldhärjades i natt och brann ner till grunden. Brandmännen kunde bara se på. Foto: Sigun Billstedt

Följa

Björkhagen brann i natt

Klubbstugan vid Björkhagens GK eldhärjades natten till fredagen och brann ner till grunden. Byggnaden var från 1748. Banan skadades inte och verksamheten fortsätter som vanligt.

Text: CM Hellsten • 2010-06-04 Uppdaterad 2010-06-04

Klockan 03.15 natten till fredagen väcktes ordförande Kalle Roos av ett telefonsamtal. Det var brandkåren som ringde från Björkhagens GK.
– De informerade om att klubbhuset stod i ljusan lågan och att ingenting gick att rädda. Brandmännen på plats kunde bara se till att elden inte skulle sprida sig till närliggande byggnader. Allt i klubbhuset är förstört, säger Kalle Roos.

Vad var din första tanke när du väcktes?
– När det ringer på nätterna så brukar det vara vaktbolaget som berättar att det varit inbrott. Då brukar jag eller vår greenkeeper åka dit. Jag bor ganska nära och cyklar ner på 10 minuter, säger Kalle Roos.

Ordföranden har varit medlem i klubben sedan 1978 och har tidigare även drivit restaurangverksamheten under tio år. I natt cyklade han till niohålsbanan, som ligger en drive från Globen vid Söderbysjön i Nackareservatet i Stockholms södra förorter, och fick se klubbhuset brinna.
– När jag stod där så sköljde alla minnen över en. Man tänkte på alla gamla medlemmar, allt roligt som man har haft runt klubbhuset och hur man ska kunna återskapa det här. Men vi kommer att kämpa vidare och jag har skrivit ett brev för att peppa alla medlemmar. Vi ger oss inte. Vi kommer att fortsätta spela golf på världens vackraste idrottsplats.

Hur löser ni allt praktiskt under säsongen?
– Vi ska ha ett styrelsemöte i eftermiddag men det kommer att bli  omdisponeringar i de lokaler som vi har. Restaurangen installeras provisoriskt i byggnaden som heter Smedjan, där pron håller till och han får flytta ut till kiosken. I Smedjan kommer vi även att ha kansliet. Vi ska se till att vi även efter det här kan ta emot greenfeegäster. Inget vad gäller banan har påverkats av branden. Vi har haft vagnbodar i direkt anslutning till klubbhuset men som tur är har ingenting där förstörts.

Var branden anlagd?
– Det vet man inte ännu. Polisen är där på fredagsförmiddagen för att göra en teknisk undersökning.

Björkhagens klubbstuga var ett härbre från Transtrand som byggdes 1748 och som flyttades till Stockholm i slutet av 1940-talet och placerades vid Söderbysjön i anslutning till Hammarbystugan som också eldhärjades.
Byggnaden arrenderades av Stockholm stad.


Text: CM Hellsten • 2010-06-04
FöljaNyheter
Scroll to Top