Det nya vattenhindret på Wentworths 493 meter långa avslutningshål bäddar för en spännande finish på söndag. Foto: Getty Images

Följa

”Nya” Wentworth välkomnar europaeliten

Prestigefyllda BMW PGA Championship kan skylta med årets hittills vassaste startfält på europeisk mark. Som vanligt är spelplatsen Wentworth Club utanför London, men efter en rejäl ansiktslyftning är det nya utmaningar som väntar. – Det är en helt ny golfbana, säger Peter Hanson.

Text: Oskar Åsgård • 2010-05-19 Uppdaterad 2010-05-19

BMW PGA Championship

Bild 1108532

Speldatum: 20-23 maj
Plats: Wentworth Club (West Course), Surrey, England
Segrare: Paul Casey (2009)
Prispengar: 4,5 miljoner euro (750 000 euro till segraren)

Startfält
Starttider
Världsranking
Race to Dubai-ranking

Svenskar

Svenskar i startfältet:Fredrik Andersson Hed, Johan Edfors, Martin Erlandsson, Niclas Fasth, Peter Hanson, Peter Hedblom, Oskar Henningson, Michael Jonzon, Robert Karlsson, Mikael Lundberg, Christian Nilsson, Alexander Norén, Henrik Stenson.

Bild

Bild 1108533
Peter Hanson går in i BMW PGA Championship med gott självförtroende efter segern på Mallorca. 
//Foto: Getty Images

Wentworths västra bana ritades av välrenommerade britten Harry Colt på 1920-talet. Sen dess har den (i dag) 6 641 meter långa banan stått värd för såväl Ryder Cup samt otaliga upplagor av HSBC World Match Play Championship och BMW PGA Championship.

Några år tillbaka kände de styrande herrarna på Wentworth att banan fallit offer för tidens tand och inte längre spelades som Colt ursprungligen avsett. Flerfaldige Wentworth-segraren Ernie Els, som dessutom har ett hus precis bredvid 16:e hålet, fick jobbet att uppdatera banan.

Efter en del inledande förändringar 2006, med nya bunkrar och några förlängda hål, påbörjades det stora arbetet för ett år sen.

Dagen efter att Paul Casey sänkt den vinnande putten i fjolårets BMW PGA Championship satte Ernie Els designbyrå spaden i marken. Och grävde upp samtliga 18 greener.

Nytt gräs, rödven istället för vitgröe, och nya konturer.

– Det är en helt ny golfbana, säger Peter Hanson. Många förändringar tycker jag är jättebra. Sen är det några ställen där man kanske har gått lite väl långt.

– Hela karaktären på banan är ändrad, den är mycket mer amerikaniserad. Tidigare var det ju en av de gamla klassiska engelska banorna tillsammans med Walton Heath, Sunningdale med flera, men nu är det tajta greenområden med sliperskanter vid vattenhindren. De har tappat mycket av karaktären.

Den tydligaste förändringen för publiken är sannolikt den spektakulära nydesignen av avslutningshålet. Där har ett nytt vattenhinder, i form av en bäck, anlagts precis vänster om green och vidare ner genom fairway.

– Det ser väldigt dramatiskt ut. Jag tror inte många kommer gå för det på två den här veckan. Det är ett rätt långt andraslag, vi står ofta med spoon eller träfem kvar och det är riktigt tajt med bunkern till höger och vattnet som skär in, säger Hanson.

Stjärnspäckat startfält
Det är en imponerande rollbesättning i årets upplaga av BMW PGA Championship. Av de tio främsta på världsrankingen finns fem stycken på plats i London – Lee Westwood, Ian Poulter, Paul Casey, Ernie Els, Martin Kaymer – och många fler därtill bland topp-50.

Som exempelvis Peter Hanson, vars seger på Mallorca förra veckan innebar ett efterlängtat kliv innanför det viktiga 50-strecket.

– Det känns riktigt skönt och jag lärde mig mycket förra veckan. Jag tog det mycket lugnare och var egentligen inte där för att prestera, utan mer för att finslipa inför denna vecka. Med facit i hand har jag jagat resultaten lite för mycket tidigare och velat för mycket. Då har det låst sig, säger Hanson.

Starkt svenskt självförtroende
Självförtroendet står förstås högt i kurs och Hanson siktar på att bibehålla samma lugna inställning även den här veckan.

Med 4,5 miljoner euro i prispotten och många världsrankingpoäng på spel finns mycket att vinna på en framskjuten placering i England den här veckan.

Ser man till trenden de senaste två veckorna, där Fredrik Andersson Hed och Peter Hanson avlöst varandra som segrare, känns förutsättningarna för en trevlig svensk söndag på Wentworth goda.

– Ja absolut, det hoppas vi. Det var väldigt inspirerande för mig att se de sista hålen av BMW Italian Open och Fredriks gläde efteråt. Johan Edfors (som precis som Fredrik och Peter tränas av Rikard Fors) skickade ett sms i måndags och gratulerade mig och frågade också om det var okej om han vinner den här veckan. Jag skrev tillbaka att vi får ses i särspel, sen får vi se vad som händer där, skrattar Hanson.


Text: Oskar Åsgård • 2010-05-19
FöljaNyheter
Scroll to Top