Andersson Hed i sexslagsledning
Fredrik Andersson Hed spelade drömgolf i Turin. Foto: Getty Images

Andersson Hed i sexslagsledning

Fredrik Andersson Hed spelar sitt livs bästa golf just nu och har ett gyllene läge att i Italian Open ta sin första ET-seger. Inför finalvarvet på I Roveri har han skaffat sig en sexslagsledning före Miguel Angel Jiménez.

Fredrik Andersson Heds lördagsrond var magnifik. Tio birdies och en bogey innebar 63 på kortet, en sammanlagd score på hela 17 under par och ledning med sex slag.

Bra två gånger i Europatourens historia har det hänt att spelare med så stort försprång inför sista ronden missat segern. Peter Dawson gjorde det 1977 och Simon Dyson 2004. När Dyson förlorade i BMW Asian Open för sex år sedan var det kuriöst nog Miguel Angel Jiménez som kom bakifrån och snodde titeln.

Fredrik Andersson Hed är en 38-åring från Laholm som varit proffs sedan 1992, som 14 gånger (!) har tvingats till kvalskolan och som aldrig vunnit en ET-seger. Han har varit nära flera gånger. Bara i år har han vid två tillfällen haft tätpositionen inför avgörandet men inte lyckats nå hela vägen.

- En seger den här veckan skulle betyda oerhört mycket för mig, både vad gäller ranking och självförtroende, sa Fredrik på presskonferensen.

- Jag har haft mina chanser tidigare i år men inte lyckats ta dem. Jag hoppas på tredje gången gillt den här gången. Dagens spel var fantastiskt, jag tror aldrig att jag spelat en bättre golfrond. Ingen av de puttar jag sänkte var över tre meter.

Notabelt är att Fredrik bara behövde använda puttern 20 gånger. Enastående.

Miguel Angel Jiménez, den 46-årige och välmerieterade spanjoren som gick i sista boll med den långe hallänningen, gjorde åtta birdies på hålen 4-13 och var i det läget skållhet. Men på 14:e skildes duellanternas vägar. Jiménez tappade flytet samtidigt som Fredrik fortsatte att rulla i birdies.

- Jag spelade bra innan jag slog ett dåligt slag på 14:e och kom ur rytmen. Men Fredrik spelade fantastiskt hela vägenoch det blir svårt att fånga in honom i morgon, sa spanjoren.

Bakom Jiménenz finns tre britter som inte helt gett upp hoppet om seger. Det är engelsmännen Chris Wood och David Horsey, som tillsammans med skotten Peter Whiteford är tio under par och delar tredjeplatsen. Men de har sju slag upp till den ledande Andersson Hed.

Näst bäste svensk Peter Gustafsson, som efter en 70-rond på lördagen delar 14:e plats.