Idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth motiverar beslutet om att inte ge statliga pengar till en svensk Ryder Cup-satsning. Foto: Peter Cordén & Pawel Flato (lilla bilden)

Följa

Idrottsministern om Ryder Cup

Den svenska Ryder Cup-kampanjen bad om 120 miljoner kronor i statligt stöd. Regeringen sa nej. Idrottsministern motiverar beslutet:"Golfarna själva ville inte ens satsa en kopp kaffe om året - varför ska då skattebetalarna gå in", säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Text: CM Hellsten • 2010-03-31 Uppdaterad 2010-03-31

Scandinavian Golf Event Management AB är det bolag som drivit den svenska kampanjen med målsättningen att få Ryder Cup till Stockholm och Bro Hof Slott Golf Club 2018.
Förra fredagen beslutade regeringen att inte dela ut något statligt stöd i form av 15 miljoner kronor om året under åtta år och i måndags kom beskedet att Sverige inte skickar in en ansökan till Ryder Cup-kommittén.

Lena Adelsohn Liljeroth är Idrottsminister i regeringen. Hon förklarar nu för Svensk Golf varför det inte blev några pengar till Ryder Cup-satsningen:
– Ett skäl var ju att golfarna själva valde att inte satsade något.

Underlättade det ert beslut?
– Ja, det kan man väl möjligen säga, sedan har vi inte för vana att gå in från skattebetalarnas sida med pengar till stora evenemang. Vi sa ju också nej till fotbollsförbundet som ville ha bortåt 3,5 miljarder. Däremot stödjer regeringen idrotten, dels genom ett högre regelbundet anslag varje år men också genom Idrottslyftet som faktiskt är 500 miljoner extra om året och så har VisitSweden, som bland annat har uppdraget att marknadsföra Sverige när det gäller idrottsevenemang och kultur, fått en höjning från 100 till 150 miljoner.

Hur klingar ert beslut med regeringsförklaringen där Statsministern sa att Sverige aktivt skulle verka för att få hit stora idrottsevenemang?
– Att verka för att få hit fler idrottsevenemang behöver ju inte innebära att man låser upp skattebetalarnas pengar. Det är aldrig sagt – men många har valt att tolka det som att vi nu ska öppna kassakistan och satsa där ur. Däremot har vi på andra sätt gett mer pengar till idrotten och bidragit till att det nu finns ett evenemangscenter som ligger under Riksidrottsförbundet. I någon mening kan man inte bara fylla på med pengar. Däremot har både statsministern, jag själv och flera andra ministrar varit aktiva när det handlar om internationella kontakter, genom brevskrivande och det har bland annan inneburit att vi har fått handbolls-VM 2011. Så det är inte så att ingenting händer.

När Irland arrangerade Ryder Cup 2006 blev den finansiella positiva påverkan på landets ekonomi efter Ryder Cup 240 miljoner euro. Hur ser Idrottsministern på det faktum att Ryder Cup genererar stora pengar till värdlandet?
– Jacob Wallenberg träffade jag senast förra veckan i den här frågan och han har under det här året uppvaktat flera andra och sådana siffror kan man alltid lyfta fram och det där är ett räkneexempel. Det finns ju mycket som sker och ger bidrag till Sverige utan att det behöver gå ut skattepengar. I slutet av sommaren arrangeras till exempel en stor konferens i Stockholm med ett antal tusen hjärtspecialister från hela världen. Nu har ju Nordea gått in som sponsor till Scandinavian Masters och jag tycker att de kan satsa betydligt mer än vad de har gjort tidigare och det är bra så. Därmed är det en tävling som säkert genererar besökare och uppmärksamhet till Sverige.

Hur mycket har regeringens beslut att göra med att det är valår 2010?
– Vi ställer inte upp med kvarts miljard till friidrotts-VM eller med 3,5 miljarder till fotbolls-EM, som skulle arrangeras tillsammans med Norge men norrmännen tyckte inte heller att det här upplägget var optimalt. Så det har ingenting med valåret att göra utan snarare att vi håller en konsekvent linje. Regeringen stödjer svensk idrott med mer pengar än någonsin tidigare men i någon mening får idrotten ta sitt eget ansvar.

Har beslutet någonting att göra med att golf av vissa klassas som “lyxsport”?
– Nej. Det är inte det man brukar kalla fotbollen för och de fick inte heller extra pengar. Beslutet är inte kopplat till vilken form av status som en idrott har, vi ställer upp på många olika sätt men inte med den här formen av pengar.

Hade det kunnat bli ett annat besked om golfen hade satsat pengar?
– Det vet jag inte, men om staten skulle satsa 15 miljoner kronor om året i åtta år – i så fall får golfen själva vara med och satsa. Tanken var att golfarna skulle ställa upp med 20 kronor per medlem och år – det är inte ens en kopp kaffe – och det sa de nej till. Varför ska då skattebetalarna gå in? Det är en fråga man kan ställa sig.


Text: CM Hellsten • 2010-03-31
FöljaNyheter
Scroll to Top