Helen får inte chansen att vinna igen Foto: Getty Images

Följa

Svenskorna vägras start

Årets första major kommer att avgöras utan två av de bästa svenskorna. Både Helen Alfredsson och Maria Hjorth blev uteslutna ur Kraft Nabisco efter att ha missat sina starttider i onsdagens pro-am.

Text: Daniel Rosenlund • 2010-03-31 Uppdaterad 2010-03-31

Kraft Nabisco Championship

Bild 1108122

 

Speldatum: 1-4 april
Bana: Mission Hills CC, Rancho Mirage, Kalifornien
Segrare: Brittany Lincicome (2009)
Prispengar: 2 000 000 $

LPGA Money List
Världsranking

Startfält
Starttider
Aktuell ställning

SvenskresultatD10) Sophie Gustafson, 70 (-2)
D34) Mikaela Parmlid, 73 (+1)
D51) Carin Koch, Anna Nordqvist 74 (+2)
D70) Louise Friberg, 75 (+3)
DNS) Helen Alfredsson, Maria Hjorth

Tidigare artiklarStark start av Sophie (Rond 1)
Norskt i topp efter superrond (Rond 1)
Anna kämpade sig tillbaka (Rond 1)

Svenskorna vägras start (Inför)
Helen på segerbanan (Inför)
Dags för årets första major (Inför)

Både Helen Alfredsson och Maria Hjorth har nu officiellt blivit borttagna från veckans tävling. De är officiellt inte diskvalificerade utan har tagits bort av tävlingslednigen.  Officiellt har de missat sin starttid. De var båda reserver i dagens pro-am.

Reglerna för reserver sägs att de skall vara på plats och redo att spela. Maria Hjorth var först på listan. När de inte lyckades få tag på henne var Helen nästa på listan. När de inte fick tag i henne i tid gick frågan till Natalie Gulbis som då tackar nej till att spela, vilket man har rätt till en gång per säsong. Enligt uppgift till Svensk Golf så satt Helen och åt frukost och hann upp sin boll på andra tee. Men då var skadan redan skedd. Helen vägrade att svara på några frågor och var uppenbart mycket upprörd.

Enligt LPGA:s regler skall reserverna checka in med tävlingledningen om hur de kan nås. Svenskorna kunde inte nås i tid och är därmed ute ur tävlingen. De försökte överklaga men det hjälpte inte. Hur lång tid innan LPGA fick reda på att Patty Sheehan drog sig ur och hur långt innan de blev kallade har inte blivit klarlagt. Båda svenskorna var förståeligt mycket upprörda och besvikna över vad som hänt.

– Man skall tydligen vara beredd att gå ut direkt. Hur långt innan man skall bli kallad är där vi inte är överens med LPGA, sa Maria Hjorth till Svensk Golf.

När vi frågar LPGA:s nya kommisionär, Mike Whan, om händelsen är han ledsen över det som hänt.

– Det är en väldigt olycklig historia. Helen är en vän och mycket populär spelare på touren och Maria har spelat riktigt bra. Alla vill ha dem i startfältet men en regel är en regel.

På frågan om hur tourens system för att få tag på spelarna fungerar medger han att systemet inte är perfekt men att touren kan rucka på sitt regelverk.

– Om vi är flexibla med våra regler så blir de bara riktlinjer och det fungerar inte, avslutar en mycket upptagen man de här dagarna. Den här typen av publicitet är inte vad LPGA behöver just nu.

Maria har sin lilla dotter med sig och kanske hade det något att göra med att hon inte fanns på plats. Touren väljer nu att ta bort en före detta mästare och en spelare som är rankad bland de 25 bästa i världen.

Det lite konstiga i hela historien är att om bara touren lyckats få tag på Maria eller Helen och de då tackat nej hade det hela aldrig hänt.

Årets första major kommer att avgöras utan två svenska spelare som hade haft en chans att vinna tävlingen.

Den tredje spelaren som uteslutits, kinesiskan Shanshan Feng, missade sin starttid på tisdagen efter att ha väntat vid fel tee. Hon sprang över till rätt tee när hon upptäckte sitt misstag och mötte sina amatörer på första hålet. Trots det får hon inte starta i tävlingen.


Text: Daniel Rosenlund • 2010-03-31
FöljaNyheter
Scroll to Top