68, 69, 69. Tre fina ronder har fört Ernie Els upp i ledning när ett varv återstår av Arnold Palmer Invitational. Foto: Getty Images

Följa

PGA Tour: Els tog kommandot på Bay Hill

Det sägs att form är en färskvara. Men Ernie Els har uppenbarligen hittat ett sätt att konservera den väl. WGC-mästaren är i ensamt majestät inför söndagens slutrond i Arnold Palmer Invitational.

Text: Henrik Lenngren • 2010-03-27 Uppdaterad 2010-03-27

Relaterade länkar

Birdie räddade Stensons helgexistens (Artikel om fredagens rond)

Stenson trea på Bay Hill (Artikel om torsdagens rond)

Aktuell ställning

Svenska resultat

32) Daniel Chopra, -2

41) Henrik Stenson, par

46) Carl Pettersson, +1

För två veckor sedan gjorde Ernie Els comeback i vinnarcirkeln. Trofékapet i WGC – CA Championship innebar sydafrikanens första PGA-titel sedan våren 2008.

Men tro nu inte att Els är mätt och belåten. Med sedvanlig pondus besegrade han på lördagen Bay Hill Golf Club med tre slag. Hans tio under par fördelat på 54 hål räckte för att gå upp i ensam ledning, ett slag före Ben Curtis.

När Els själv ombads att dyrka fram anledningar till det fina spelet återkom han till den publikvänliga räddningen på det sjätte hålet i går. Det var då hans boll studsade ned i ett njurformat vattenhinder och åskådarna befarade ännu en bogey – i sådana fall den tredje raka – för världsnian.

Els tog av sig skorna, fick upp bollen på green och räddade par. Sedan dess har spelet flutit på utan större bekymmer.

– Men en studs till och jag skulle jag fått ägna mig åt snorkling, sa Els när han tänkte tillbaka på situationen då bollen lyckligtvis låg spelbar.

Precis som vid segern på Doral tjänstgör Ricci Roberts som hans caddie. I år är det dock tänkt att två personer ska dela på caddietjänsten – 13 tävlingar vardera. Dan Quinn, före detta spelare NHL-spelare som blivit en god vän till Ernie, bär bagen på Augusta om två veckor.

– Jag är i behov av en stark kille vid min sida, och det är han. Dan är en fin karaktär och en bra vän, konstaterade Ernie Els och besvarade därmed frågan om han var orolig att testa ett oprövat kort i US Masters.

Men först ska Arnold Palmer Invitational färdigspelas, och då gäller det att den trefaldige Major-segraren håller spelarna bakom sig på behörigt avstånd.

Ben Curtis vägrade konsekvent att göra bogeys och såg länge ut att komma till klubbhuset som ledare, men två bogeys på 16:e och 17:e förpassade honom till andraplatsen.

Jim Furyk stod annars för dagens finaste rond. När ledarbollarna fortfarande sysselsatte sig med uppvärmning signerade Furyk veckans bästa rond på Bay Hill. Trots blott tio greenträffar tog sig Furyk runt på 66 slag.

– Förhållandena var gynnsamma i morse med bara en lättare bris, menade Furyk ödmjukt.

I samma boll lirade Henrik Stenson, som efter gårdagens tunga varv tog sig samman och sköt en 71:a.

Daniel Chopra är bäste svensk inför söndagens epilog. Chopra noterade 70 slag och klättrade 27 placeringar. Han är åtta slag efter ledande Ernie Els.

Carl Pettersson, den tredje svensken i startfältet, repriserade gårdagens 73:a och är 46:a totalt.

Noterbart i övrigt var att världstvåan och världstrean hade sällsynt mödosamma dagar på det ambulerande kontoret. Stricker sköt 79 och Mickelson 75. De bägge har en del detaljer att slipa på i jakten på formtoppningen inför US Masters.


Text: Henrik Lenngren • 2010-03-27
FöljaNyheter
Scroll to Top