Med fyra fjärdeplatser bakom sig är Louis Oosthuizen sugen på seger. Efter tre ronder leder han Open de Andalucia. Foto: Getty Images

Följa

European Tour: Oosthuizen drömmer om Augusta

Fyra gånger har han haft chansen. Lika många gånger har Louis Oosthuizen snubblat på mållinjen. Nu siktar sydafrikanen på att bryta trenden i Spanien. I vinstpotten återfinns en direktbiljett till US Masters.

Text: Henrik Lenngren • 2010-03-27 Uppdaterad 2010-03-27

Relaterade länkar

Rookien Hutsby siktar på spansk trofé (Artikel från fredagens rond)

Lawrie leder på “Regnkusten” (Artikel från torsdagens rond)

Aktuell ställning

Svenska resultat

43) Michael Jonzon, -2

67) Niclas Fasth, +2

70) Alexander Norén och Steven Jeppeson, +3

Det finns epitet som golfproffs gärna undviker. Som att i folkmun bli titulerad “den evige tvåan”. Med fyra andraplatser i bagaget har Louis Oosthuizen oundvikligt gjort anspråk på den titeln. I förra veckans tävling i Marocko trodde många att trenden var bruten. Då ledde Oosthuizen med tre slag då 15 hål återstod – men han “lyckades” bli omsprungen av landsmannen Rhys Davies innan söndagen var över.

Nu är sydafrikanen åter igen med och kämpar om en Europatour-pokal. Inför morgondagens avslutningsrond på Parador Golf Club i Málaga leder han med ett slag.

– Detta är en bana där man kan scora lågt, men saken är den att man ibland försöker och attackerar för mycket. Jag gjorde en del dumma bogeys (tre totalt) i dag, sa Oosthuizen självkritiskt till den samlade presskåren.

Trofén i sig har naturligtvis stor attraktionskraft, men Oosthuizen har mer att spela för. En seger i Open de Andalucia skulle ge honom den plats på världsrankingen han behöver (topp 50) för att få en biljett till US Masters om två veckor.

Resvägen mot det förlösande tacktalet är dock ganska knixig. Det är bäddat för dramatik under söndagen, med många spelare i den förföljande skaran.

Robert Coles är en av dem som vill åt de 167 000 euro som ska delas ut till vinnaren. West Ham-älskaren, som kom tvåa i Telia Challenge på Waxholms GK 2007, disponerade över en glödhet putter. Med tio birdies och -7 för dagen delade Coles banrekordet och är nu ensam tvåa då 18 hål återstår.

När förhandsfavoriterna Alvaro Quiros (-2) och Miguel Angel Jimenez (+1) inte riktigt fått spelet att stämma försvarar istället den polisongprydde Gabriel Canizares hemmanationens ära.

Spanjoren Canizares, sämst rankad av alla i startfältet och med en femteplats på Challenge Tour som främsta merit, spankulerade runt med ett leende på läpparna. Under vägens gång mot den slutliga 65:an såg han ut att hellre lyssna på kvittret från nymfparakiterna i närområdet än på de dundrande flygplanen med landningsställen i beredskap.

En eagle på 14:e hålet krönte den fina ronden – och nu har tredjeplacerade Canizares fina möjligheter inför morgondagens slutvarv. En tredjeplats skulle för övrigt räcka till mer pengar i kassan än vad han officiellt tjänat in under alla sina år som proffs.

Svenskarna då? De fyra som klarade cutten – Michael Jonzon, Niclas Fasth, Alexander Norén och Steven Jeppeson – halkade samtliga ned några placeringar. Jonzon fick en tung start och var +3 efter sju hål, men städade upp och parkerar på 43:e plats med -2 totalt. Han är bäste svensk inför sin första söndag på jobbet i år.


Text: Henrik Lenngren • 2010-03-27
FöljaNyheter
Scroll to Top