67 i går – 78 i dag. I golfens skilda världar gick Henrik Stenson från segerkandidat till kvalgränsjägare. Foto: Getty Images

Följa

PGA Tour: Birdie räddade Stensons helgexistens

Från en realistisk segerchans till en kamp mot kvalgränsen. Henrik Stenson rasade som en sten under andra ronden av Arnold Palmer Invitational. En birdie på det svåra avslutningshålet räddade biljetten till helgens spel. "Spelet kändes riktigt ruttet i dag", säger Henrik Stenson till Svensk Golf.

Text: Henrik Lenngren • 2010-03-26 Uppdaterad 2010-03-26

Relaterade länkar

Stenson trea på Bay Hill (Artikel om torsdagens rond)

Aktuell ställning

Svenska resultat

44) Carl Pettersson, par

59, Daniel Chopra och Henrik Stenson +1

De blåa flaggtygen på Bay Hills 18:e green vajade försiktigt i den lätta vinden när Henrik Stenson artigt plockade av sig kepsen och tackade publiken för stödet. Efter en dag när knappt en boll rullat i hål gjorde Stenson birdie på det vykortsvackra avslutningshålet. Om det var värdefullt? Tja, hade han inte fått plita ned en ring i scorekortet skulle helgen blivit tom på jobb.

Under fredagen åkte Stenson nämligen rutschkana genom resultatlistan, från tredje till 59:e plats. I golfens gåtfulla skilda världar förvandlades gårdagens fina 67-rond till en oförutsägbar 78:a i dag. Redan efter nio hål var han sex över par – efter bland annat tre dubbelbogeys.

– Tre dåliga slag första sju hålen kostade fem. Då var det lite motvind, säger Henrik Stenson till Svensk Golf.

– Jag har inte varit nöjd med spelet på länge – men det var riktigt ruttet i dag. I går räddade jag många par men i dag var det svårare.

Om det inte hade varit för birdien på 18:e hade Stenson fått börjat ladda för US Masters. Nu klarade han istället kvalgränsen som sista man.

– Jag visste att cutten var ett över när jag spelade 18:e. Det var dock ingen “fist pump” på sista greenen efter den ronden, om man säger så…, konstaterar han luttrat.

Även Daniel Chopra (+1) och Carl Petterson (par) tog sig vidare till helgens spel.

På rätt sida om kvalgränsen hamnade också Sam Saunders. Som 18-åring fick han en inbjudan till Bay Hill Invitational och slutade näst sist. Fyra år senare kom han tillbaka med ett tourkort i fickan och med revanschens knutna näve. Saunders, förresten – det är Arnold Palmers barnbarn. Han har spelat banan tusentals gånger, men med familj, vänner och bekanta runt omkring repen var pressen stor.

– Jag har nog aldrig varit så nervös som jag var på första tee. Jag skakade rätt ordentligt. Nu efter två ronder är jag glad att jag inte gjorde de besvikna, sa Sam Saunders med ett leende.

I ett kommentatorbås bakom 18:e greenen kontrade tävlingsvärden och morfar Arnold Palmer med glimten i ögat:

– Jag hoppas inte så mycket, bara att Sam vinner några gånger det närmaste halvåret…

Ernie Els i topp – igen

En kvartett har gemensamt tagit täten när tävlingen nått halvvägs – D.J. Trahan, Ben Curtis, Davis Love III och Ernie Els.

– Jag svingade inte perfekt, och det kostade mig några slag. Men jag hämtade in på slutet, så det känns rätt bra nu, kommenterade Ernie Els som med två stabila ronder är -7 totalt.

Bland gänget som jagar de fyra i toppen återfinns bland annat Phil Mickelson. Förra veckan ägnade “Lefty” fyra dagar åt att träna puttning med Dave Stockton. Med 49 puttar efter två dagars spel kan vi väl säga att träningen gett avkastning. 67-ronden i sig påminde mest om en berg-och-dalbana.

– Jag har en tendens att ha en del upp-och-ner-rundor som den här. Men det är roligt. Jag tycker om att försöka skapa slag för att komma nära pinnarna. Tyvärr händer det att jag gör en del misstag på vägen, sa Mickelson.

Några misstag har Davis Love III inte råd med. Som 89:a på världsrankingen behöver han vinna i helgen för att kvittera ut en inbjudan till Augusta och US Masters om två veckor.

Historien talar dock i hans favör. För 15 år sedan var nämligen David Love III i exakt samma situation som nu. Då blev det seger i Freeport-McMoRan Classic. Och, alltså, en resa till Augusta.


Text: Henrik Lenngren • 2010-03-26
FöljaNyheter
Scroll to Top