Två bunkerbesök – två birdies. Henrik Stenson inledde starkt när Arnold Palmer Invitational drog igång på torsdagen. Foto: Getty Images

Följa

PGA Tour: Stenson trea på Bay Hill

Två veckor bort lurar US Masters. Då passar Henrik Stenson på att skicka ut ett varnande finger till alla som vill åt den gröna kavajen. "Formen är kanske i antågande", säger svensken som ligger trea efter första dagens spel i Orlando.

Text: Henrik Lenngren • 2010-03-25 Uppdaterad 2010-03-25

Svenska resultaten

3) Henrik Stenson, -5

31) Carl Pettersson, -1

76) Daniel Chopra, +2

Jim Furyk kom. Phil Mickelson registrerade sig. Och när Steve Strickers dotters “spring break” flyttades fram en vecka såg även världstvåan sin chans att kämpa om titeln i Arnold Palmer Invitational.

Trots startfältets höga status gick ändå snacket – naturligtvis – varmt om han som inte dykt upp Bay Hill Club för att jobba. PGA-tourens semigenrep fick klara sig utan Tiger Woods, men det är många som vill fylla hans tomrum på tacktalspodiet.

Henrik Stenson är en av dem.

Trots en ostadig inledning på säsongen i bakhuvudet, samt en bogey på första hålet då bollen legat pluggad i bunkern, fick han plötsligt pusselbitarna att falla på plats. Stensons respektingivande 67-runda var belägg nog på att han kunde behärska den erkänt utmanande banan och den småtrixiga vinden.

 – Det här var mitt bästa resultat i år, och det blir ju inte sämre när det sker på Bay Hill där det finns en del tuffa hål, säger Henrik Stenson till Svensk Golf.

Var det ett skönt kvitto på att formen finns där?

– Inte att den finns, men kanske att den är i antågande… Puttningen och närspelet funkade bra och jag slog många fina slag. Jag ska fortsätta vara beslutsam och jobba vidare med det som gick bra i dag.

Utfallet på par 5-hålen var en viktig nyckel till den låga scoren. Stenson drev två av dem på två slag och tvåputtade säkert för enkla birdienoteringar. På de resterande två hålen ordnade han birdies tack vare eleganta bunkersaves.

Med -5 efter första dagens spel delar Stenson tredjeplatsen med Mike Weir. Med tanke på att blott tre icke-amerikaner har vunnit tävlingen sedan dess start 1966 (då som Florida Citrus Open) får vi förmoda att herrarna gärna vill bryta trenden.

Holmes jagar seger – och Augusta-inbjudan

Tillsammans med David Love III är J.B. Holmes i toppen av resultatlistan. Holmes var stabiliteten själv och registrerade 17 greenträffar.

– Förr var jag skräckslagen när jag klev upp greenen. Nu känner jag mig självsäker, det är enklare. Jag går mer på känsla och touch, förklarade Holmes, som i och med sin 58:e plats på världsrankingen är i behov av en topplacering för att få en inbjudan till US Masters om två veckor.

Phil Mickelson är redan kvalificerad för höjdpunkten på Augusta, men det hindrade honom inte från att exkludera sovmorgon trots tee off efter lunch. Redan tre timmar innan spelstart tog han plats på rangens vänstra hörn med tränaren Butch Harmon och caddien Bones Mackay hack i häl. Men när ronden väl inleddes hade Mickelson samma problem med siktet från tee som tidigare under säsongen. “Lefty” bommade fairway nio gånger av 14 och tvingades streta till sig en 71:a.

Mickelson var inte ensam om att få kämpa. Sedan i fjol har samtliga greenområden och utslagsplatser på ett eller annat sätt renoverats. 15:e tee har exempelvis flyttats till andra sidan av Bay Hill Boulevard, vilket innebär att man inte längre kan skära av hörnet på dogleget. Förra året var hålet det åttonde svåraste i statistiken. Under torsdagen var det tuffast av dem alla.


Text: Henrik Lenngren • 2010-03-25
FöljaNyheter
Scroll to Top