1999 tog han världen med storm – genom att bemästra Carnousties storm. Nu är Paul Lawrie hungrig på en ny seger. Foto: Getty Images

Följa

European Tour: Lawrie leder på ”Regnkusten”

För elva år sedan samarbetade han med vinden i Skottland. I dag flirtade Paul Lawrie med Medelhavet i Spanien. Paul Lawrie lade i femte växeln direkt och gasade något otippat upp i delad ledning i Open de Andalucia.

Text: Henrik Lenngren • 2010-03-25 Uppdaterad 2010-03-25

Svenska resultat

18) Christian Nilsson, -2

38) Michael Jonzon och Alexander Norén, -1

57) Fredrik Ohlsson, par

71) Niclas Fasth, Steven Jeppesen och Jarmo Sandelin, +1

90) Johan Edfors och Fredrik Andersson Hed, +2

107) Peter Hedblom, Mikael Lundberg och Patrik Sjöland +3

138) Martin Erlandsson, +6

142) Oskar Henningsson, +7

När Spaniens meterologiska vinterperiod avslutades i lördags noterades det att det fallit nästan 80 procent mer regn denna årstid än föregående år. Särskilt eländig har vintern uppfattats på Spaniens sydöstra kustremsa. Solkusten har blivit Regnkusten och vissa veckor har banorna helt legat under vatten.

Anrika Parador i Málaga är en av alla de golfbanor som haft problem. Den ojämna standarden i ruffarna är ett kvitto på den kraftiga nederbörden, vilket syntes tydligt när Europatouren återvände till Europa efter ett par stopp i Sydafrika, Mellanöstern, USA, Indien, Malaysia och Marocko.

Paul Lawrie umgicks dock hellre med det kortklippta gräset. Skotten, som blev ett affischnamn då han 1999 spelade i union med Carnousties vindar och vann British Open, var omutlig ronden igenom. Han noterade 65 slag, -5, och seglade direkt upp i ledningen. När Lawrie signerat scorekortet konstaterade han att det sex veckor långa uppehållet efter tävlingen i Dubai gjort honom gott.

– Jag hade en perfekt inställning. Jag har spelat mycket golf hemma och under de senaste två veckorna här i Spanien, så det kändes inte alls rostigt, kommenterade Aberdeen-sonen som numera är 235:a på världsrankingen.

Titelförsvararen Sören Kjeldsen såg också till att blanda sig in i den absoluta tätstriden. Dansken, som till skillnad från himlen draperade sig i kornblått, smackade upp en järnfyra på 18:e, avslutade med birdie och delar därmed ledningen med Lawrie.

De jagas av ett koppel bestående av inte mindre än sju spelare, däribland Ryder Cup-sugne Dradley Dredge och hemmasonen Ignacio Garrido.

Nilsson bäste svensk

Michael Jonzon bokfördes visserligen för en bogeyfri rond, men en neslig dubbelbogey på det 15:e förpassade honom till 38:e plats i resultatlistan. Jonzon har fyra raka missade cutter i bagaget, men verkar uppenbarligen trivas i Spanien. Senast han tog flyget hit, i oktober, fick han förbereda tacktal – i Castellon.

Alexander Norén tog sig efter en lyckad slutspurt in på samma slutresultat och höll därmed drömmen om US Masters vid liv. “Alex” huserar på världsrankingens 66:e plats och är i behov av en seger i helgen för att klättra så långt upp i listan att han får en automatisk inbjudan till Augusta.

– Men jag har inte tänkt en tanke på US Masters. Mitt enda mål i dag var att ha en bra attityd. Om jag har det vet jag att jag kan få ihop en bra rond, säger Alexander Norén till Svensk Golf.

– På sistone har det varit mycket resande och mindre träning. Jag behöver träna mer, kommenterar han vidare. 

Bäste svensk så här långt är annars Christian Nilsson, som visat en stigande formkurva efter kvalgränsbommen i Dubai. Nilsson är -2 totalt och är med i matchen.

Lokala hemmahoppet Miguel Angel Jimenez gjorde däremot sina fans, som lockats av gratis inträde och åsynen av en “generals” kroppshållning, något besvikna. Jimenez avslutade visserligen fint och var en flaggträff ifrån hole-in-one på det 18:e hålet (hans nionde), men i övrigt hade den hästsvansprydde spanjoren problem. Med +1 totalt får han svårt att reprisera sin bedrift från 1999, då han vann på Parador på rekordlåga 24 under par.

Men ännu återstår tre ronder att spela. Och golfens general lär ju knappast retirera.


Text: Henrik Lenngren • 2010-03-25
FöljaNyheter
Scroll to Top